Сутра почиње фестивал луткарских позоришта у Источном Сарајеву

У Источном Сарајеву сутра ће свечано бити отворен 13. међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест 2012" на коме ће учествовати 11 позоришта из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Словеније, Бугарске, Њемачке, Израела и Турске. Мото овогодишњег фестивала "Мале форме, велики домети" представља суштину луткарског театра, као позоришта сажетости у коме лутка као […]

недеља, 13 маја, 2012 / 14:16

У Источном Сарајеву сутра ће свечано бити отворен 13. међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест 2012" на коме ће учествовати 11 позоришта из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Словеније, Бугарске, Њемачке, Израела и Турске.

Мото овогодишњег фестивала "Мале форме, велики домети" представља суштину луткарског театра, као позоришта сажетости у коме лутка као мала форма добија неограничене могућности, јер не постоји ништа што људска машта може да замисли, а лутка не може да оствари.

Фестивал ће отворити позориште "The Train Theater" из Израела представом "Кишна птица" која представља необичну комбинацију умјетности оригамија и умјетности причања приче, а велико задовољство за најмлађе биће и марионетска представа из Њемачке.

Представом Луткарског позоришта "Сањари" из Софије и проглашење побједника 18. маја фестивал ће бити затворен.

У пратећем програму фестивала представе ће бити реализоване у Хан Пијеску, Милићима, Источном Старом Граду и Трнову.

Селектор фестивала је продуцент Александра Митрић-Штифанић, а представе ће оцјењивати жири у саставу: професор Борис Голдовски из Русије, предсједник жирија, и чланови позоришни критичар Војислав Вујановић и редитељ Радослав Лазић. Умјетнички директор фестивала је Витомир Митрић.

У оквиру едукативног програма фестивала Борис Голдовски из Москве одржаће предавање о теми "Театар Обрасков и његова естетика" и промоцију Енциклопедије луткарства-Обрасков.

Радослав Лазић представиће Класични јапански луткарски театар "Банраку" уз пројекцију филма и Јевреинов "Театар у животу".

Покровитељи овогодишњег фестивала су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Град Источно Сарајево и општина Источна Илиџа.

Генерални спонзор фестивала је Туристичка организација Града Источно Сарајево.