Палмер: Додик зна шта се од њега очекује како би санкције биле уклоњене

Замјеник помоћника државног секретара САД за југоисточну Европу Метју Палмер изјавио је да ће САД предано радити са свим члановима државног Предсједништва укључујући и Додика. Казао је да Додику санкције остају и да он зна шта се од њега очекује како би оне биле укинуте.

уторак, децембар 4, 2018 / 17:18

На питање да ли ће избор Милорада Додика за члана Предсједништва БиХ евентуално угрозити аспирације БиХ на њеном пут ка евроатлантским интеграцијама, Палмер је казао да ће САД предано радити са свим члановима државног Предсједништва укључујући и Додика.

– Он и даље остаје под санкцијама САД-а јер то што је постао члан Предсједништва БиХ није један од критерија за уклањање санкција. Додик зна шта се од њега очекује како би санкције биле уклоњене и жељели бисмо видјети да он иде тим путем – поручио је, између осталог, Палмер у нтервјуу за новинске агенције у БиХ.

Подсјетио је да су санкције против Додика уведене због антидејтонске активности те Палмер каже да он мора показати да је посвећен територијалном интегритету БиХ односно да не иде путем сецесије, додајући да су санкције уведене као функција подршке САД-а Дејтонском мировном споразуму.

Мишљења је да је то било ефикасно у смислу промјене динамике и смјера како би се одупрли реторици пријетњи и сецесионизма које су поткопавале стабилност БиХ и промовисале другачији пут.

С друге стране када су уведене санкције Николи Шпирићу, високом званичнику Савеза независних социјалдемократа (СНСД), странке на чијем је челу Додик, то је значило супротстављање корупцији за коју је Палмер казао да има корозиван утицај који поткопава повјерење јавности у представнике власти.

Палмер је у интервјуу за новинске агенције у БиХ, како преноси портал вијести.ба, казао да САД дају подршку миру и стабилности у земљама западног Балкана укључујући и БиХ.4 КОМЕНТАРА

 1. Пошто многи не разумију шта се то од „великог баје“ очекује и које задатке , тј. преузете обавезе , мора извршити да „преведем“ Палмерове ријечи :

  „Велики баја“ патак
  добио задатак
  да пољуби патку
  у гузицу слатку.

  1. Значи слажеш се да тргови нису спонтани већ добро органозовани, са циљем остваривања бјелосвјетских интереса?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *