Стара веза: социјалисти се појачавају из "ХДЗ тисућите"

Мијо Перкунић из ХДЗ 1990, који је у Народну скупштину РС ушао са листе коалиције Заједно за БиХ, могао би се ускоро придружити посланичком клубу Социјалистичке партије РС, сазнаје Српска Kафе.

уторак, 4 децембра, 2018 / 15:26

Тиме би партија Петра Ђокића у републичком парламенту имала осам посланика те се изједначила са посланичким клубом ДНС, који је након искључења Недељка Чубриловића, Споменке Стевановић, Милана Дакића и Споменка Стојановића, остао без трећине посланика, од 12 колико их је обезбиједило мандат на овогодишњим општим изборима.

Сам Перкунић и други чланови ХДЗ 1990. су на изборима остварили далеко слабији резултат него на локалним изборима, док је СП имао упадљив раст у општинама у којима ХДЗ 1990. има одборнике. Због тога многи сумњају да је СП "истрговао" гласове са посавским Хрватима. Највећи губитник је СДА.

Подсјећамо, Перкунић је недавно напустио коалицију Заједно за БиХ, која је обезбиједила четири мандата, чиме им је онемогућио формирање посланичког клуба па ће у овом скупштинском сазиву дјеловати као посланичка група.

– Перкунић је био заинтересован за функцију потпредсједника Народне скупштине БиХ из реда хрватског народа али је та могућност отпала јер ће на поменутој позицији остати Жељка Стојичић из СНСД. Оно што је за Перкунића значајно јесте да вуче једног делегата у Вијећу народа Републике Српске – сазнаје СК портал.

Перкунић је од средине јула ове године био предсједник Клуба хрватских делегата у Вијећу народа РС, након што је са поменуте функције разријешен Томислав Томљановић из ХСБиХ, јер је најавио наступ на овогодишњим изборима на листи Проевропског блока.