Оружане саге: Тужбом хоће Србин у војнике

Крста Јеличић /24/ из Рудог, којег је Министарство одбране БиХ одбило на конкурсу за Оружане снаге БиХ због тога што наводно није прошао љекарски преглед, најавио је подношење кривичне пријаве због фалсификовања налаза, те тужбу за душевну бол и материјалну штету.

субота, 8 септембра, 2018 / 12:02

Јеличић наводи да му у Министарству одбране нису образложили шта је спорно у његовом љекарском налазу, те да је својим приватним везама дошао до медицинског картона у којем је наведено да наводно има хепатис Б, што се поновљеним налазима показало као нетачно.

„На Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ поново сам данас урадио налаз и показало се да сам потпуно здрав. Претходно сам се тестирао на Универзитетској болници у Фочи, али и на УКЦ-у и у Инстутуту за јавно здравство у Бањалуци“, рекао је Јеличић Срни.

Сви ти налази су показали да Јеличић нема хепатитис Б, због чега је он упутио жалбу Министарству одбране БиХ и затражио да поново уради налазе и да му се одговори да ли је могуће да је дошло до грешке код љекарског прегледа и да лабораторија није урадила налаз како треба.

Јеличић је истакао да је љекарски преглед за потребе конкурса урадио 6. јула у сарајевској општој болници „Абдулах Накаш“, а да је 24. јула добио одбијеницу Министарства одбране БиХ.

„Прва сумња у регуларност конкурса је у чињеници да сам одбијеницу добио 15 дана након што је обука примљених кандидата у Оружаним снагама већ била почела“, напоменуо је Јеличић.

Он је додао да му је невјероватно и да га нико из Министарства одбране БиХ није обавијестио да наводно има заразну болест, ако ни због чега другог, барем због опасности да не зарази неког другог.

„Кад сам дошао до свог картона, видио сам да се љекар у налазу оградио и написао да је обавезно хитно јављање инфектологу, о чему мене нико није обавијестио“, рекао је Јеличић, који је спортиста и никад није имао озбиљнијих здраствених проблема.

Јеличић тврди и да се много младића који су с њим конкурисали за пријем у Оружане снаге БиХ добили одбијенице због љекарских прегледа, због чега сумњају и на нерегуларности у самим прегледима.

„Ако се показало да је моја крв здрава, поставља се питање чија је крв била позитивна на хепатитис Б и да ли је у Оружаним снагама БиХ данас заражен младић, који болест може да прошири“, напоменуо је Јеличић, додајући да о свему овоме може само нагађати јер ником од кандидата који су одбијени Министарство одбране не дозвољава увид у медицинске картоне нити знају прави разлог одбијања.

Јеличић вјерује и да све има политичку позадину, јер како је навео, „од људи који раде у Оружаним снагама је сазнао да љекарски преглед служи за елиминацију кандидата, који нису дали паре, а нису ни страначки подобни“.

„Знам момка из Невесиња који је примљен и који ми је рекао да њему нису требале паре, јер он мјесто плаћа гласовима. Сматрам да се мора испитати на који начин се примају кандидати у Оружане снаге. Да ли је моја здрава крв замијењена са нечијом болесном, који је прошао зато што је платио да прође“, додао је Јеличић.

Он је рекао и да Министарство одбране има рок до 13. септембра да одговори на жалбу.Оставите одговор