Нови скок цијене гаса, Гаспром није резервисао количине за Европу

Цијена гаса у Европи повећана је након саопштења да "Гаспром" није резервисао додатне транзитне капацитете гасовода "Јамал – Европа" и украјинског гасно-транспортног система за децембар, јавља Спутњик, позивајући се на податке са берзе "ИЦЕ Фјучерс".

уторак, 16 новембра, 2021 / 18:52

Вриједност децембарских фјучерса гаса према холандском ТТФ индексу, најликвиднијем европском чворишту, порасла је до 964 долара за хиљаду кубних метара.

То је више од седам одсто изнад процијењене цијене трговања 12. новембра (скоро 900 долара), а током дана је вриједност благо опала – до 942 долара, наводи Спутњик.

Последњих мјесеци цијене фјучерса за гас у Европи су се више него удвостручиле, наводи Спутњик подсјећајући да је у августу цијена једва прелазила 500 долара, док је 6. октобра достигла историјски максимум од 1.937 долара за хиљаду кубних метара, након чега је на тржишту започео пад, али су цијене и даље премашивале границу од хиљаду долара.

Стручњаци повећање цијене гаса приписују ниском нивоу попуњености складишта гаса, ограниченој понуди главних добављача и великој потражњи природног течног гаса у Азији.

Европа је 13. октобра започела активни период селекције гаса из својих складишта, а у тренутку почетка грејне сезоне, она су била попуњена са нешто више од 78 одсто, што је 14 процентних поена мање од просјека у последњих пет година, наводи Спутњик.