Рудно богатство Србије процијењено на више од 550 милијарди евра

Експлоатација рудног богатства у Србији мора бити у складу са заштитом животне средине, изјавила је министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, на отварању дводневне Међународне конференције о минералним ресурсима у Србији.

уторак, 16 новембра, 2021 / 18:56

Министарка је указала да је рудно богатство Србије процијењено на више од 550 милијарди евра, а наша земља је богата и критичним сировинама, попут литијума, бакра и злата, без којих нема развоја савременог свијета, пише Танјуг.

Конференција о минералним ресурсима у Србији, под називом "Одрживи раст кроз одговорно рударство", одржава се 16. и 17. новембра у Београду.

Према ријечима министарке, како ћемо литијум експлоатисати зависи од државе и грађана који морају да буду добро информисани шта нам значи таква сировина. Период истраживања и експлоатације може да буде јако дугачак. Иако имамо неке сировине, морамо да видимо чиме располажемо, "а уколико их будемо експлоатисали, то ћемо учинити на здрав и одржив начин”, нагласила је Михајловић.

На конференцији учествује велики број званичника и стручњака из сектора рударства и геологије из Србије, региона и свијета.

Говорници на конференцији у хотелу "Метропол" су амбасадор Канаде Џајлс Норман, амбасадор Финске Кимо Лахдевирта, амбасадорка Шведске Аника Бен Давид, амбасадор Аустралије Данијел Емери, члан парламента Велике Британије и трговински изасланик британског премијера за западни Балкан Мартин Викерс.

Конференција има за циљ размену информација и идеја из области рударства, геологије и геофизике, а фокусираће се на значајан допринос рударског сектора на економски развој земаља.

Организатор конференције је компанија ТГИ Груп Интернешенал, а покровитељи су Министарство рударства и енергетике и амбасаде Канаде, Велике Британије, Аустралије, Финске, Шведске, Геолошко-рударска асоцијација Србије (ГРАС) и Канадско-српско удружење ЦАНСЕЕ.