04:54 Уставносудска превара стољећа: Неуставно преузимање легислативне функције од стране Уставног суда БиХ (4)21:24 Норвешка планира изградити тунел за бродове вриједан 325 милиона долара21:21 ЕУ и САД суспендовали царине на четири мјесеца17:40 Вања Ђурић: Осмомартовски уранак - Је л' ово нама наша борба дала?13:34 Неко је ракетирао турске положаје у Сирији, сумња се на руске посреднике13:23 Заузети тестери: У оба ентитета државне заједнице нема ниједног лабораторијски потврђеног случаја грипе13:11 Фирма покушала експеримент – свима дала исту плату: Није се добро завршило13:06 Само се у БЛ право из СДП иде у власт: Ивана Марић на мети Сарајстана13:05 Либор излази из употребе, банке морају пронаћи алтернативу11:59 Милан Благојевић: Не бојим се санкција ОХР, а за цивилизацијске и правне вриједности које браним, спреман сам дати и живот

Никшић: Наша коалиција имаће кандидата за бошњачког члана предсједништва

Предсједник Социјалдемократске партије БиХ Нермин Никшић поновио је да жели понудити кандидате за члана Предсједништва БиХ из реда сва три народа, уколико се нађу кандидати који ће испунити принципе који се траже.

четвртак, 22 фебруара, 2018 / 16:21

"Ми смо договорили проевропски блок са десетак партија. То се односи на заједнички наступ. То ће се дефинисати. Ми требамо имати кандидата за сва три члана Предсједништва БиХ. СДП је најјача политичка партија у том блоку. Ми не намећемо правила. Због тога смо на том фону одлучили да партнерима понудимо да конституишемо принципе, односно шта је то што тражимо", навео је Никшић.

Напоменуо је да ће те принципе, односно минимум тих принципа, морати прихватити и кандидат за члана Предсједништва из Републике Српске.

"Онај ко буде спреман да прихвати принципе које смо поставили може рачунати на подршку СДП-а на предстојећим изборима", категоричан је Никшић.

Навео је да је њихова жеља да имају кандидате за предсједника Републике Српске и кандидате за чланове Предсједништва БиХ из реда бошњачког и хрватског народа.

"Ја ћу се залагати за то да СДП има свог кандидата за члана Предсједништва БиХ из реда бошњачког народа", напоменуо је Никшић.

Истакао је да се СДП-у стално подмеће кукавичје јаје у вези с кандидатуром Жељка Комшића за члана Предсједништва БиХ из реда хрватског народа.

"Жељко Комшић је најавио кандидатуру за члана Предсједништва БиХ из реда хрватског народа. Понављам, ми ћемо имати кандидата из реда бошњачког народа", рекао је Никшић.

А ко су кандидати?

Уколико је Демократска фронта дио коалиције, Жељко Комшић је извјестан кандидат за хрватског члана предсједништва. То компликује позицију коалиције, будући да би кандидат "грађанске коалиције" за бошњачког члана дијелити гласове са Комшићем, будући да за њега гласају искључиво муслимански гласачи.

СДП би могао кандидовати Дениса Бећировића, јер су недавно одиграли перформанс, у коме чланство странке од њега тражи да прихвати кандидатуру. Међутим, Бећировић заступа став да би "грађанске странке" требају имати једног кандидата, јер два кандидата збуњују гласаче, и у том случају значило би заједничког наступа нема.

– Када је ријеч о кандидату за члана Предсједништва БиХ у бх. ентитету РС мој став је да СДП БиХ не треба имати кандидата за Предсједништво БиХ у овом ентитету. Аргументи за ову тезу су бројни и нећу их сада побрајати – рекао је Бећировић.

Што се тиче српског члана предсједништва, спекулисало се да ће СДП предложити Драшка Аћимовића, који је напрасно постао њихов члан прошле године. Током гостовања у Бањој Луци, Нермин Никшић се састао са Милорадом Додиком, да га "информише о томе шта ће СДП радити у Српској". Напомињали су да од раније имају добру сарадњу. Федерални медији објавили су да ће СДП кандидовати свог човјека, како би помогао кандидату СНСД, одвлачећи гласове Бошњака од противника.Оставите одговор