Нијемци не купују еколошко гориво Е-10

БОН – У Њемачкој је од јануара законски уведена продаја еколошког горива. Бензинске пумпе су га препуне, али већина возача не зна шта се крије иза новог горива под називом Е10, па га и – не купују. "Производња еколошког горива неће бити заустављена. Томе би се противила Европска унија, а и њемачка влада. Они су […]

недеља, март 6, 2011 / 11:11

БОН – У Њемачкој је од јануара законски уведена продаја еколошког горива. Бензинске пумпе су га препуне, али већина возача не зна шта се крије иза новог горива под називом Е10, па га и – не купују.

"Производња еколошког горива неће бити заустављена. Томе би се противила Европска унија, а и њемачка влада. Они су увели Е10 да би умањили загађења испуштањем честица угљендиоксида. Зато су сада преко потребне детаљне информације да се уклони несигурност возача у еколошко гориво", каже Клаус Рајндл из немачког Ауто-мото савеза АДАЦ.

Возачи, са друге стране, имају другачију визију.

"Ако сам увијек мој аутомобил возио на супер, и даље ћу користити супер, јер нећу штету свом аутомобилу", каже један возач. "Пробао сам то еколошко гориво три пута. Трошио сам
један литар више на 100 километара, тако да је то за мене завршена прича", објашњава други. "Што се мене тиче, нека га потпуно повуку са тржишта, а нека нам појефтине супер за десет центи", поручује трећи.

Њемачка влада приморала је нафтну индустрију да почне са производњом и продајом еколошког горива већ од јануара ове године, иако је, према одлуци Европске уније, Њемачка имала времена да уведе продају еколошког горива до 2013. године.

Не буду ли нафтне компаније продале довољну количину еколошког горива, приморане су на плаћање великих казни, због чега ће на крају опет испаштати потрошачи.

Да би дао свој допринос у решавању новонасталог проблема, њемачки министар привреде Рајнер Бридерле најављује наредних дана организацију једног "бензинског самита" на којем ће сви актери бити позвани за један сто.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *