Гадафи вратио три града под контролу

ТРИПОЛИ – Снаге лојалне либијском вођи Муамеру Гадафију поново контролишу низ стратешки важних градова у земљи, укључујући Завију и Мисрату, јавила је државна телевизија. Побуњеници се не слажу. "Либијске оружане снаге преузеле су контролу над градовима Завија, Мисрата и Рас Лануф", јавила је телевизија ал-Либија, преноси Франс прес. Владине снаге такође су поново заузеле Тобрук, […]

недеља, март 6, 2011 / 11:12

ТРИПОЛИ – Снаге лојалне либијском вођи Муамеру Гадафију поново контролишу низ стратешки важних градова у земљи, укључујући Завију и Мисрату, јавила је државна телевизија. Побуњеници се не слажу.

"Либијске оружане снаге преузеле су контролу над градовима Завија, Мисрата и Рас Лануф", јавила је телевизија ал-Либија, преноси Франс прес.

Владине снаге такође су поново заузеле Тобрук, јавила је телевизија, додајући војска слави у приобалном граду Сирту, у Себи, на југу земље, као и у пријестоници Триполију.

Исти извор наводи да владине снаге сигурно напредују ка Бенгазију, другом по величини граду на истоку земље, епицентру побуне против Гадафија.

И у Триполију се јутрос воде жестоки окршаји у више дијелова града, а свједоци кажу да је најинтензивнија од почетка нереда. За сада није познато ко је започео пуцњаву.

У међувремену, побуњеници су демантовали да је заузет Рас Лануф, центар нафтне индустрије, или Тобрук, на истоку земље, на главном путу за Египат.

"То није тачно. Регион је под нашом контролом од Аџдабије до границе са Египтом," рекао је Фатех Фараџ, члан ново постављеног савјета у Тобруку Франс пресу, додајући да је ситуација у том граду мирна и да се ништа не догађа.

У интервјуу за телевизију Ал џазира званичник опозиције Мохамед Али у граду Мисрата рекао је да није било сукоба и да је град у потпуности под контролом побуњеника.

"Гадафи каже да је узео Рас Лануф али ми смо још увијек овдје и напредујемо даље на запад", рекао је пуковник Башир ал-Мограби, један од вођа побуњеника у том граду.

Побуњеници су најавили да ће кренути за Сирт, родни град Гадафија око 150 километара од Бин Џавада.

Он је додао да не зна када ће се тачно кренути према Сирту, али да су побуњеници дошли из Бенгазија и да их има више од 8000.

Побуњеници су се прогласили јединим представницима Либије на међународној сцени.

Национални савјет објавио је овај проглас јуче на састанку у Бенгазију, упоришту побуњеника на истоку земље.

"Савјет проглашава да је једини представник Либије", рекао је бивши министар правосуђа Мустафа Абдел Џалил.

У међувремену, влада Гадфија затражила је од Арапске лиге да измјени своју одлуку од 22. фебруара о суспензији чланства Триполија у тој организацији, рекао је замјеник министра спољних послова Калед Каим.

Гадафи је у интервјуу за француски недјељник "Ле журнал диманш" рекао да жели да УН или Афричка унија отворе истрагу догађаја у Либији обећавајући да ће бити вођена слободно и несметано.

Он је додао да ће насиље у Либији имати озбиљне реперкусије за Европу, која се бори са таласима имиграната из сјеверне Африке и Азије.

"Хиљаде људи из Либије надиру ка Европи и нико их неће моћи зауставити", рекао је Гадафи.

У изјави за британски "Сандеј тајмс" Гадафи је поновио да нема намјеру да напусти земљу.

"Да ли ико напушта своју земљу? Зашто бих ја напустио своју земљу, земљу у којој сам рођен?", упитао је он смијући се.

Он је такође одбацио тврдње да су његове снаге гађале цивилне области.

У међувремену, либијски сусједи Тунис, Алжир и Египат, као и Француска и Италија, мобилисале су све снаге да приме и ријеше проблем таласа имиграната који бјеже од насиља. САД у ту сврху донирале су три милиона долара.

Око 100.000 имиграната прешло је туниску границу са Либијом од 20. фебруара, рекли су туниски званичници.

У другим арапским земљама власти преузимају мјере против потенцијалних побуњеника па је саудијско Министарство унутрашњих послова забранило протесте и маршеве и све врсте окупљања јер се то коси са исламским шеријатским законом и саудијском традицијом, док је султан Кабос из Омана отпустио два министра.

У Алжиру, полиција је јуче осујетила други покушај опозиције, која тражи промјену режима, да организује протесте у пријестоници.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *