НАТО овај пут показује шаргарепу: Транспаренси унаприједио Дејтонку из класе Д у класу Ц

Транспаренси интернешнел се бави истраживањем потрошње војних буџета у 15 земаља насталих на подручју бившег социјалистичког лагера, при чему Косово и Метохију противно законима Дејтонске БиХ опет наводи као тобоже независну државу.

среда, 23 децембра, 2020 / 11:57

Карактеристично је, осим кориштења енглеског језика у оригиналу, као језика надређене касте господара наших Невладинића, већ и да су изабране земље оне на које се жели вршити одређени притисак, или су просто земље које НАТО жели укључити у своју интересну сферу.

Овдје се, јасно, не ради о било каквим бригама за транспарентност и грађанску контролу потрошње државног новца, већ је у питању чиста злоупотреба "истраживања" у циљу наметања својих визија свијета са позиције неког непристрасног посматрача, док сте у стварности само извођач пропагандних радова за НАТО и САД на првом мјесту.

Но, ево и саопштења у цјелости, гдје нам не пада на памет праводити литургијске ријечи енглеског језика, неодвојиве од богослужења наших Невладинића, који мултиетнички и мултикултурално никада не користе српско писмо, па онда не могу бити ни свјесни тог проблема пред који нас редовно стављају.

Нигдје Румуније, нигдје Бугарске, али је умјесто Српске као држава Косово и Метохија

Босна и Херцеговина остварила је одређени напредак у области борбе против корупције у систему одбране и сигурности али јавне набавке и даље представљају огроман ризик за појаву корупције. Тако је оцијењено у истраживању које је објавио Транспаренцy Интернатионал Дефенце & Сецуритy за 15 земаља Централне и Источне Европе.

Извјештајем ове организације, која се у оквиру глобалне мреже Транспаренцy Интернатионал бави истраживањем корупције у систему одбране и сигурности, обухваћене су Албанија, Арменија, Азербејџан, Босна и Херцеговина, Естонија, Грузија, Мађарска, Косово* (звјездица додата од Фронтал.РС, нема на чему), Латвија, Литванија, Црна Гора, Сјеверна Македонија, Пољска, Србија и Украјина. Према ГДИ Индексу (Говернмент Дефенце Интегритy Индеx) половина од ових 15 земаља се суочава са високим ризиком за појаву корупције у одбрамбеном сектору.

БиХ је са оцјеном 57 од максималних 100 сврстана у категорију Ц или ред земаља са умјереним ризиком за појаву корупције. Код БиХ највећи проблем представља систем јавних набавки који је подложан корупцији, на шта већ дуго указује Транспаренцy Интернатионал у БиХ, који је и учествовао у прикупљању података за ово регионално истраживање. Ипак, у поређењу са ГДИ Индексом објављеним 2015. године, у којем је БиХ била смјештена у категорију Д – земља са високим ризиком за појаву корупције, може се закључити да је остварен напредак.

На то је утицала чињеница да је парламентарним одборима дјелимично омогућен приступ повјерљивим информацијама иако то и даље није на задовољавајућем нивоу, а примјетан је и недавни напредак у областима јачања интегритета и заштите пријавилаца корупције кроз обуке особља Министарства одбране и Оружаних снага БИХ.

Резултати анализе показују да је просјечна оцјена регије 48/100, што представља висок ниво ризика за појаву корупције. Најгоре је оцијењен Азербејџан са оцјеном тек 15/100 највише због политичких разлога који утичу на појаву корупције, а у нашем региону најгору оцјену 32/100 добила је Црна Гора углавном због тајне потрошње у сектору одбране. С друге стране висок ниво транспарентности Латвију је сврстао у категорију Б – земљу са ниским ризиком за појаву корупције са далеко најбољом оцјеном 67/100.

У извјештају се наводи да су ауторитарне владе ослабиле парламентарни надзор над одбрамбеним сектором у Пољској, док су у Мађарској ограничиле право на приступ информацијама. Слични су трендови видљиви и на Балкану гдје су све ауторитарније владе у Србији, Црној Гори и Албанији оптужене за заробљавање државе, корупцију и злоупотребу власти. Још се додаје да су у нашој регији примјетни трендови ерозије независног правосуђа, напади на независне медије и цивилно друштво као и изборна манипулација што све скупа утиче на стварање климе која спречава борбу против корупције.

Говернмент Дефенце Интегритy Индекс (ГДИ) представља најзначајнију процјену ризика за појаву корупције у сектору одбране у свијету. Индекс мјери постојање, ефективност и имплементацију контрола у пет кључних ризичних области за појаву корупције.