Министарство енергетике предлаже укидање ПДВ за електрична возила у Српској

Министарство енергетике и рударства Републике Српске упутило је Управи за индиректно опорезивање БиХ иницијативу за измјену Закона о порезу на додату вриједност у дијелу који се односи на опорезивање нових моторних возила.

среда, децембар 23, 2020 / 11:41

Министарство је овом иницијативом предложило увођење ослобађања од плаћања пореза на додату вриједност на увоз електричних аутомобила.

Тиме су настављене активности започете доношењем Закона о електричној енергији, којим је Република Српска прва у БиХ дефинисала питање употребе електричних возила.

"Све развијене земље западне Европе су снажно кренуле у промовисање кориштења електричне енергије у сектору транспорта, у циљу смањења емисије штетних гасова и заштите животне средине. У већини европских земаља примјењују се различите врсте пореских и других подстицајних мјера у овој области. Ми желимо да дамо свој допринос, јер се значајније повећање броја електричних аутомобила не може очекивати уколико се не предузму подстицајне мјере и не уведу одређене олакшице за њихову набавку и кориштење. Из тог разлога смо поднијели ову иницијативу и очекујемо да ће она бити уважена", нагласио је министар Ђокић.

Подсјећамо да је у октобру мјесецу ове године, на иницијативу нашег Министарства, одржан састанак са увозницима хибридних електричних возила и произвођачима дијелова за ова возила. На састанку је закључено да се рјешавањем овог питања и стварањем предуслова за веће кориштење електричних возила требају бавити бројне институције и органи у Српској, као и да ову област треба законски детаљније уредити и континуирано радити на повећању свијести о значају кориштења ових возила.

"Процеси европских интеграција и прихваћене међународне обавезе БиХ у сектору смањења емисија гасова, те одговоран однос према здрављу нашег становништва и животној средини намећу потребу за дјеловањем у овом правцу, као и за што већим кориштењем обновљивих извора енергије, што је и опште опредјељење наше Владе", закључио је министар Ђокић.

У БиХ тренутно не постоји већи број електричних возила као ни подстицаји за куповину и кориштење истих. Постоји мањи број електричних возила као и одређени број хибридних електричних возила која се не пуне из електроенергетске мреже. До сада је у рад пуштено свега око 30 пунионица за ова возила.Оставите одговор