Нападач на Амбасаду САД у Подгорици одликовани војник

На Фејсбук профилу Далибора Јауковића објављено је да је он бивши војник који је одликован медаљом за заслуге у домену одбране и безбједности у СРЈ. Објавио и Повељу о одликовању са потписом Слободана Милошевића.

четвртак, 22 фебруара, 2018 / 23:57

Судећи по објавама био је противник уласка Црне Горе у НАТО. Из полиције је раније саопштено да интензивно раде на утврђивању мотива напада.

Поводом јутрошњег напада, отправница послова Џуди Куо примила је црногорског министра унутрашњих послова Мевлудина Нухоџића и директора Управе полиције Славка Стојановића.

"Захвални смо нашем партнеру и савезнику, Влади Црне Горе, на блиској сарадњи и захваљујемо полицији за професионалну подршку у истрази данашњег инцидента", пише на Твитер налог амбасаде.

Државни тужилац Лепа Меденица казала је да дежурна тужитељка изашла на лице мјеста и извршила увиђај, одмах по сазнању догађаја.

"Тада је издата наредба за обдукцију тијела страдалог. Утврђен идентитет лица која је бацило експлозивну направу у двориште", навела је Меденица.

Помоћник директора полиције Енес Баковић казао је да је брзом и ефикасном акцијом полиције и тужилаштва утврђен идентитет особе за коју се сумња да је активриала експлозивну направу М-75.

"Ради се од Д. Ј. из Подгорице, држављанину Црне Горе, рођеном 1976. у Краљеву које није имао ранија кривична дјела. Идентификација је урађена ДНК анализом", навео је Баковић.

Зграда амбасаде није оштећена у нападу.

Опроштајно писмо породици у рукопису

Претрес стана Драгана Јауковића, који је бацио бомбу у двориште Амбасаде САД у Подгорици, а потом извршио самоубиство, донио је помак у истрази – претресом личних ствари пронађене су биљешке на шест страна, исписане рукописом, пише Побједа.

У подужем писму Далибор Јауковић, између осталог, моли породицу и рођаке да "му опросте због онога што ће урадити" и описује своје личне и политичке ставове.

У првим реакцијама истражитељи сматрају да је ријеч о својеврсној опоруци, опроштајном писму које уобичавају да оставе људи спремни да себи одузму живот.

Писмо ће вјештачити форензичари, али ће га детаљно анализирати и профајлери: уколико се покаже аутентичним, биће то јасан траг истражитељима.

Интензивна и фокусирана истрага већ даје прве резултате: осим опроштајног писма реконструисано је кретање и понашање Далибора Јауковића непосредно прије напада.

Како Побједа сазнаје, Јауковић се кретао из правца Спортског центра према раскрсници, код семафора је прешао пјешачки прелаз Улице Ивана Муилутиновића, потом Булевар револуције и ступио на тротоар код ограде дворишта Амбасаде, одакле је бацио бомбу.

Прешао је потом Улицу Џона Џексона и на земљаном терену преко улице активирао другу бомбу.

Детаљном претрагом терена нијесу нађени затварачи ручних бомби, што истражитеље наводи на закључак да је Јауковић у џеповима јакне рукама држао бомбе спремне за активирање. Према сазнањима Побједе, надзорне камере постављене код Амбасаде САД могле су да сниме бацање прве бомбе и истрага ће прецизно утврдити да ли је затварач бомбе био раније извађен.

Званичне податке није могуће у интересу истраге добити, али стручњаци које је Побједа контактирала сматрају да је опсег надзорних камера такав да се није могао снимити сам чин активирања друге направе.4 КОМЕНТАРА

  1. Ово је прави човјек: нападне Америчку амбасаду у својој држави и погине од своје руке борећи се за српство, Црну Гору, мајку Србију и свемајку Русију, а не као она пичка Мевлид Јашаревић, држављанин Србије, који максуз дође у БиХ да напада Амбасаду и чим га ране у ногу одмах легне к’о кер и преда се, захвалан Богу што га нису углаву уцмекали…
    Човјек за примјер и узор.