Министарство пољопривреде одговара Шаровићу

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде одбацује наводе министра Шаровића везано за проблеме извоза воћа за Руску Федерацију и подсјећа да је управо ово министарство прво реаговало и брисало из Евиденције извозника фирму и све кооперанте наведене фирме која је извршила реекспорт јабука поријеклом из Пољске у Руску Федерацију.

петак, фебруар 23, 2018 / 06:45

Инспекторат Рeпублике Српске је извршио све инспекцијске контроле укључених субјеката са подручја Републике Српске, а извјештаји о извршеним контролама су достављени и Министарству спољне трговине и економских односа БиХ, као и МУП-у и Тужилаштву Републике Српске у циљу провођења даље истраге.

Намеће се питање зашто министар Шаровић прозива Републику Српску, ако се зна да је мјесто утовара спорне пошиљке у Федерацији БиХ, да је Спољно-трговинска комора БиХ издала „форма А“ образац, као доказ о поријеклу робе из БиХ, а да је фитосертификат издат у Брчко Дистрикту БиХ.

Такође, чудно је да министар Шаровић нема информације да је на основу Правилника који је донијела Управа за заштиту здравља биља при Министарству спољне трговине и економских односа БиХ, од 2011. године увоз воћа и поврћа не подлијеже прегледу фитосанитарне инспекције, што је проблем на који институције Републике Српске стално указују.

Подјела надлежности у области пољопривреде и спољне трговине је јасно дефинисана Уставом БиХ и Уставом Републике Српске, те се дате чињенице не могу називати јефтиним штосовима, како каже министар Шаровић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *