Након литијске кампање, грађанистанска КОВИД-маска: Алекса Бечић никад не би освештао зграду Општине Будва

Коментаришући то што су свештеници СПЦ освештали будванску општину након што је у четвртак, 24. септембра, Марко Царевић изабран за предсједника, новоизабрани предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић казао је да он то никада не би урадио, јер се залаже за грађанску државу.

недеља, 27 септембра, 2020 / 09:16

– Никада то не бих урадио, јер ја се залажем за поштовање принципа секуларне државе, поштовање Устава Црне Горе, да је држава одвојена од цркава, за уважавање грађанске Црне Горе која каже да смо сви једнаки да смо заиста браћа, да је неко поштен зато што је поштен, да је неко стручан зато што је стручан, да је неко криминалац зато што је криминалац, а не зато што је ове вјере или оне нације. Ја се борим против тих врста генерализација или дискриминација по било ком основу, тако да ја никада не бих поступао на такав начин – рекао је Бечић за ТВЦГ.

Из Министарства за људска и мањинска права (МЉМП), саоопштили су да „вјерска служба у грађанским јавним сервисима, уз фаворизовање једне вјерске заједнице, доприноси подјелама и дискриминацији“.

Државни секретар у том Владином ресору, Александар Саша Зековић истакао да реаговање МЉМП није политизација тог питања и догађаја.

– Обавеза је и одговорност државног органа које је задужено за слободу вјероисповијести да на вријеме укаже да привилеговалност једне вјерске заједнице директно води практичном потврђивању званичне вјере и афирмацији теократије – поручио је Зековић.

Портпарол Социјалдемократа Никола Зиројевић казао је да је Будва, у 21. вијеку, од метрополе црногорског туризма постала центар теократске Црне Горе.

– Освештавање и перформанс унутар зграде општине Будва, која није нечија прћија, него зграда свих грађанки и грађана Будве, је брука за савремену Црну Гору – саопштио је Зиројевић.

– Освештање зграде Општине Будва може нарушити уставно начело одвојености вјерских заједница од државе и довести у неједнак положај кориснике и кориснице јавних услуга и запослене у органима управе. Локална самоуправа треба да служи свим грађанима и грађанкама независно од њихових личних својстава и увјерења- саопштили су из Института алтернатива (ИА).Оставите одговор