Убијен демострант: Док се полтронски медији баве Бјелорусијом, у Египту протести забрањени од 2013. године

Више десетина протестаната у посљедњих неколико дана је организовало мања окупљања у египатским селима, изражавајући тако незадовољство радом владе. Но, читаћете углавном да је полиција у Минску похапсила неке дониране жене.

недеља, 27 септембра, 2020 / 09:28

У сукобима протестаната и полиције у египатском селу јужно од Каира у ноћи на суботу смртно је страдао демонстрант, а учесници скупа тражили су одлазак с власти предсједника Абдела Фатаха ал-Сисија.

Више десетина протестаната у посљедњих неколико дана је организовало мања окупљања у египатским селима, изражавајући тако незадовољство радом владе.

"Тијело устријељеног мушкарца у суботу је превезено у болницу", рекао је извор из болнице Ал-Ајат у Гизи.

Полиција тврди да њихови припадници нису пуцали на протестанте, него су употријебили сузавац да би их растјерали.

Протести у Египту су забрањени од 2013., откад је с власти свргнут тадашњи предсједник Мохамед Морси, а ванредно стање у држави је на снази од 2017.

Слични мањи протести одржавају се откад је Мохамед Али, предузетник у емиграцији, недавно позвао Египћане да изађу на улице како би изразили незадовољство начином рада владе и Сисија.

Али је грађевински предузетник који се на египатској политичкој сцени појавио прошле године, када је почео објављивати видеозаписе који су се убрзо проширили друштвеним мрежама, у којима египатског предсједника и војну елиту оптужује за корупцију.