Кренула кола низастрану: ДПС по анкети ЦЕДЕМ изгубио седмину гласова

Према анкети Центра за демократију и људска права (ЦЕДЕМ), након парламентарних избора опада подршка Демократској партији социјалиста (ДПС), која је за 12 дана изгубила седмину гласова. Како је саопштено из ЦЕДЕМ-а, истраживање је спроведено стандардном методологијом на узорку од 1.035 испитаника од 11. до 19. септембра.

недеља, 27 септембра, 2020 / 09:09

Аналитичари су рекли да, по истраживању, подршка грађана ДПС-а опада, а њихови гласови се преливају побједничким листама.

На питање коју би листу подржали када би се поново одржали избори са истим политичким актерима, 34,8 одсто испитаника је одговорило да би подржали коалицију „За будућност Црне Горе“, а 29,2 одсто листу „Одлучно за Црну Гору – ДПС – Мило Ђукановић“. Коалицију „Мир је наша нација“ подржало би 14,1 одсто испитаника, а листу „Црно на бијело“ 8,3 одсто. Социјалдемократе (СД) би добиле 4,8 одсто подршке, Бошњачка странка (БС) 3,8 одсто, а Социјалдемократска партија (СДП) два одсто. Албанску листу подржало би 1,9 одсто испитаника, листу,,Једногласно“ 0,9 одсто, а Хрватску реформску странку 0,1 одсто.

Када је у питању рејтинг политичких партија, на излазност од 69 одсто ДПС има 30,5 одсто подршке, Демократски фронт 20,8 одсто, Демократе 14,5 одсто, УРА 9,2 одсто, Социјалистичка народна партија 6,6 одсто, а СД 5,1 одсто. БС би подржало 3,8 одсто испитаника, СДП 2,3 одсто, Демос 2,1 одсто, Праву Црну Гору 1,8 одсто, Албанску алтернативу 1,7 одсто, Демократску унију Албанаца 0,7 одсто, Форцу 0,4 одсто, Уједињену Црну Гору 0,3 одсто, а Демократски савез у Црној Гори 0,1 одсто.

Аналитичар Марко Беговић рекао је да су за један политички систем, који је базиран на клијентелистичким односима и корупцији, ови подаци очекивани, и то из неколико разлога.

– Прво, по завршетку избора, челници три коалиције су се договорили око основних принципа рада будућих јавних власти, подвлачећи да су уставноправни оквир и спољнополитички курс зацементирани. Друго, неспремност органа јавног реда и мира да ријеше случајеве насиља након избора. Треће, НКТ је потпуно изгубило кредибилитет и јавноздравствена криза је измакла контроли. Четврто, егзистенцијална криза је неминовна, а узрок свакако није пандемија, већ недомаћинско управљање јавним финансијама и економском политиком. С друге стране, сада већ бивши гласачи ДПС-а се плаше реваншизма – плаше се примјене система чији је родоначелник управо ДПС. Та странка засад не показује способност да се прилагоди опозиционом статусу и наставиће да дјелује неформалним каналима успостављеним како у Црној Гори, тако и у региону, у циљу подривања новоформиране власти – сматра Беговић.

Како је додао, добар дио некадашњих гласача ДПС-а иде у три правца – онај либералнији дио подржаће коалицију „Црно на бијело“, док нешто конзервативнији приступају Демократама.

– Постоји и добар дио оних који нијесу опредијељени и сачекаће могуће формирање нових политичких странака – казао је Беговић.

Како је оцијенио проф.др Дејан Мировић, овакви резултати истраживања показују да је изборни резултат ДПС-а био нереалан и да је посљедица изборних махинација и крађе.

– Такође, осипање чланства и гласача показује да је ДПС интересна групација коју не повезује накарадна дукљанска идеологија или НВО Мираша Дедеића, већ привилегије које доноси власт. Послије изборног пораза, тих привилегија више нема и зато сматрам да ће се пад ДПС-а наставити и да је у наредном периоду могућ чак и нестанак те партије, посебно ако правосудни органи утврде кривичну одговорност бројних функционера те странке – рекао је Мировић.

Он сматра да ће гласачи ДПС-а који су ишли на литије и којима се није допао богоборачки Ђукановићев покрет бити подијељени између коалиција око ДФ-а и Демократа.

– Гласачи којима се допала Абазовићева борба против корупције и криминала отићи ће коалицији око ГП УРА – закључио је Мировић.Оставите одговор