Музеји, како то министар може честитати без и једног латиничног слова?

Поводом Европске ноћи музеја, министар просвјете и културе др Дане Малешевић упутио је честитку музејима у Републици Српској. Фронтал.СРБ апелује на запослене у музејским институцијама да слиједе примјер свог главнокомандујућег.

петак, мај 18, 2018 / 16:57

Фронтал прати рад музеја Српске, а посебно Музеја савремене умјетности Српске, те би у свјетлу појава у преданог рада на очувању нашег културног насљеђа, упутили ове двије институције на међусобну интеракцију. Кад већ Министарство нема неког озбиљнијег програма по питању „дигитализација музејске грађе и кулурног насљеђа“, могли би се бар угледати на министра инидивидуално, који је потписао саопштење на српском језику и писму, без страних слова и латиничења. Овако као до сада, српска азбука ће се и у реалном времену дигитализовати само латиницом. А причамо само о саопштењима.

Ове примједбе на писмо које користе културне институције у Српској односе се само на званична саопштења, док рад кроз налоге на друштвеним мрежама, што спада у домен „анимације публике, односно развој музејских програма и изложбених активности уз ангажман публике као један од стратешких циљева“, не вриједи пратити јер је искључиво на латиничном писму.

Но, честитка је овдје главна вијест. Културно несамопоуздање, полтронисање и слично; то је обајатило.

У честитки се каже:

„Најискреније честитке упућујем свим музејима и музејским радницима у Републици Српској поводом обиљежавања Међународног дана и Европске ноћи музеја! Богатим и разноврсним програмима наши музеји доказују да су достојан дио европске музејске породице и да су то мјесто заслужили преданим радом на очувању нашег културног насљеђа.

Овогодишња тема обиљежавања празника музеја „Хипер-повезани музеји: нови приступи, нова публика“ указује на неопходност прилагођавања рада музејских институција савременом тренутку и начину на који данашња публика прихвата културу. Анимација публике, односно развој музејских програма и изложбених активности уз ангажман публике као један од стратешких циљева, управо је у складу са овим музејским активностима. Посебно је важна и дигитализација музејске грађе и кулурног насљеђа јер је то начин да се музејско благо приближи домаћој публици, али и да се представи диљем

Европска ноћ музеја је прилика да и музеји у Републици Српској широм отворе врата и најмлађој публици и да забавним и креативним програмима задобију њихово повјерење и стекну сталне посјетиоце. Приликa je тo дa сe сви зajeднo пoдсjeтимo важне улогe музеја која се темељи на очувању и његовању културне баштине нашег народа.

Свим учесницима програма обиљежавања ове манифестације у Републици Српској желим много успјеха а посјетиоцима лијепу музејску ноћ.“

Одјељење за информисање и информационе технологијеОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *