Борба против дроге: Зашто МУП РС ријеч Арсенал мора написати латиницом?

"У акцији Арсенал седам лица лишена слободе и одузете различите врсте дрога." – тако гласи прва реченица саопштења МУП РС, али, доцније, из необјашњивих разлога именица "Арсенал" почиње да се пише латиницом. И то се понавља два пута.

петак, 18 маја, 2018 / 16:41

Сви су се сложили да у случају Драгичевић који већ усијава медијску сцену, полиција није добро одреаговала у комуникацији са јавношћу. Ми, као резерват азбуке у сајберсвијету, указујемо на нашу омиљену појаву међу мрзитељима ћирилице, а то је ЛАТИНИЧЕЊЕ.

Ни то није добро. Ни патриотски.

Ако у уводној реченици може писати Арсенал, шта је то што треба да "прекодирамо" у имену борбе против дроге, осим да се одрекнемо свог писма, ударимо капс лок, па напишемо: ARSENAL.

Зашто?

Биће да је оно против се чега приоритетно треба борити – дрога која изазива симптом латиничења. Опија ум срамотом и стидом према свом језику и писму, које су државне установе дужне да штите. Јер тако штите саме себе и своју функцију. И системску, и личну.

Осим латиничног АРСЕНАЛА, који је у саопштењима МУП РС засјенио чак и "случај Хаврекс", издвојили смо и облик паралелног писања облика Бања Лука и Бањалука, чак и у истој реченици. Четири ријечи размака.

Кад је кодирано, онда је латиницом?

Полицијски службеници Управе за организовани и тешки криминалитет Министарства унутрашњих послова Републике Српске, заједно са полицијским службеницима Полицијске управе Бања Лука данас су на подручју Бањалуке, у оквиру оперативне акције кодног назива "ARSENAL", слободе лишили седам лица иницијала И.А. (1996), З.Ћ. (1989), З.А. (1994), М.М. (1989), З.Т. (1981) и М.М. (1994), Б.П. (1976), док се лицима З.И. (1996) и С.С. (1996) још увијек интензивно трага.

За наведена лица постоји сумња да су као организована криминална група вршили кривична дјела у вези са злоупотребом опојних дрога.

У оквиру вишемјесечне акције "ARSENAL" заплијењена је одређена количина различитих врста опојне дроге и то: кокаина, спида, марихуане, хероина, те хемијске супстанце за мијешање опојних дрога. Такође, у акцији су одузете и одређене количине ватреног оружја и муниције, као и већа количина готовог новца.

У току је криминалистичка обрада над осумњиченим лицима, након чега ће иста бити спроведена у надлежност Окружног јавног тужилаштва Бања Лука.

Нешто касније, у наредном саопштењу, више нема "Азбучног Арсенала"

Поднесен извјештај против пет лица у акцији "АRSENAL"

Полицијски службеници Управе за организовани и тешки криминалитет Министарства унутрашњих послова Републике Српске, у сарадњи са полицијским службеницима Полицијске управе Бања Лука, уз Извјештај о почињеном кривичном дјелу "Неовлашћена производња и промет опојних дрога" из члана 207. став 3. КЗ РС, спровели су данас у Окружно јавно тужилаштву Бања Лука лица иницијала З.Т., М.М. и З.Ћ., док је за лица И.З. и С.С., за којима се интезивно трага, поднешен Извјештај о почињеном кривичном дјелу.

Лица иницијала И.А., З.А., М.М. и Б.П., која су такође лишена слободе у оквиру акције "АRSENAL", отпуштена су да се бране са слободе, а против истих се истрага наставља.

Подсјећамо, у оквиру вишемјесечне акције "АRSENAL"  извршени су претреси на десет локација на подручју Бањалуке, слободе је лишено седам лица, те је заплијењена одређена количина различитих врста опојне дроге и то: кокаина, спида, марихуане, хероина, као и хемијске супстанце за мијешање опојних дрога. Такође, у акцији су одузете и одређене количине ватреног оружја и муниције, као и већа количина готовог новца.2 КОМЕНТАРА

  1. Пре неколико година на путу од Прњавора заустави ме саобраћајна полиција због прекорачења
    брзине.Извадио сам из аута неке плакатице у корист ћирилице и дао им, па одусташе од кажњавања. Један се баш узбудио и показује ми да он записнике пише ћирилицом, а шефови се љуте јер су формулари латинички, па се тако и морају попуњавати. У властима Српске И ПОСЛЕ ТИТА-ТИТО!

  2. Колико знам, у Србији и Српској не постоји нико сличан ФРОНТАЛУ.РС ко је програмски опредељен за ћирилицу и ко се за њу бори сваки дан. СВАКА ЧАСТ.
    Можда би било корисније да он дотиче и Филолошки и Филозофски факултет у Бања Луци који својом неутралношћу раде за хрватску латиницу.

Оставите одговор