МУП пријављује "Неовлаштену употребу туђег пословног имена и друге посебне ознаке робе или услуге", али нису Пухало или Мочевић

Некад заиста изгледа као да су портпароли у Влади РС прошли курс "Како наћи повод за убацити латиницу у азбучно саопштење", јер се овакве појаве не могу ничим другим објаснити до органском потребом за тим.

среда, 3 јуна, 2020 / 13:21

О људима који краду логотип Фронтал.РС, већ годинама и судски пресуђено, све се већ зна. Чине то да би збуњивали медијско тржиште у својим промоцијама НАТО савеза, унитаризма из Башчаршијске кухиње и најширег асортимана аутошовинистичких глупости и сплачина, па да неко помисли да смо то ми. Једино тако им неко може повјеровати шта год да напишу.

Стога даље нећемо оптерећивати подсјећањем на ове имитаторе и лопове, већ обраћамо пажњу на саопштење МУП РС у којем је Фејсбук опет светиња, али овај пут у најнеочекиванијој манифестацији латиничења:

Језичка неполитика: Профилна (српска) имена на ФБ, писати у државним саопштењима у оригиналу (?!)

Одјељење за високотехнолошки криминалитет Управе криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске поднијело је Окружном јавном тужилаштву у Бања Луци два извјештаја због почињених кривичних дјела "Јавно изазивање и подстицање насиља и мржње" из члана 359. КЗ РС и "Неовлаштена употреба туђег пословног имена и друге посебне ознаке робе или услуге" из члана 260 КЗ РС и кривично дјело "Превара" из члана 230 КЗ РС.

Извјештај о почињеном кривичном дјелу "Јавно изазивање и подстицање насиља и мржње" је поднешен против лица А.С. из Грачанице. Наведено кривично дјело извршено је на начин што је осумњичени дана 15.02.2020. посредством имеила упутио пријетње Служби предсједника Републике Српске.

Полицијски службеници поднијели су Извјештај о почињеним кривичним дјелима "Неовлаштена употреба туђег пословног имена и друге посебне ознаке робе или услуге" и "Превара" је поднешен против Н.С. из Источног Сарајева.

Наведена кривична дјела су извршена на тај начин што је осумњичени на друштвеној мрежи Фејсбук креирао профилe "Milanko Andjusic NB" и "Pavle Simovic", те се од 2016. године, па до краја 2019. године представљао као запосленик "Нове Банке" а.д. Бања Лука и "Аддико Банке" а.д. Бања Лука, неовлаштено користећи пословно име и знак поменутих банака и на тај начин доводио у заблуду лица из иностранства, обећавајући им запослење, односно рад на даљину за поменуте банке, те је у име посредовања за запослење од више лица из иностранства узимао новац.

Овим радњама оштећено је 140 лица из 41 земље, а укупна штета износи 21.000 КМ.

Успут и Покретна болница (без латиничења)

Полицијски службеници Управе за организовани и тешки криминалитет Министарства унутрашњих послова Републике Српске поступајући по захтјеву Посебног одјељења за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала Републичког јавног тужилаштва спроводе одређене истражне радње у вези са предметом набавке покретне болнице.

Врши се изузимање одређене документације из више институција и предузећа, која бити достављена надлежном тужилаштву. Више информација у овој фази истраге не можемо износити у јавност.

НАЧЕЛНИК Мирна Миљановић