Министар здравља постао британски министар дипломатије након Џонсонове оставке

Британска премијерка Тереза Меј именовала је синоћ досадашњег министра здравља Џеремија Ханта за министра спољних послова, након што је Борис Џонсон поднио оставку на ту функцију у знак протеста због владиних планова о блиским трговинским односима са Европском унијом.

уторак, 10 јула, 2018 / 10:07

"Краљица је са задовољством одобрила именовање посланика Џеремија Ханта за државног секретара за спољне и послове Комонвелта”, саопштио је кабинет премијерке Меј, преноси Ројтерс.

АП наводи да Хант важи за једног од министара најлојалнијих премијерки Меј.

Претходно јуче су министар спољних послова Борис Џонсон и министар за Брегзит Дејвид Дејвис поднијели оставке, у знак протеста због планова премијерке о изласку земље из ЕУ, који је она усагласила са кабинетом прошлог петка.

Меј је за новог министра за Брегзит именовала Доминика Раба, досадашњег министра за стамбена питања и истакнутог заговорника изласка из ЕУ.

Ко се обрадовао Џонсоновом оставком?

Расијан и неучтив, Борис Џонсон никада није ни требало да постане министар спољних послова, пише "Гардијан”, који констатује да ће мало ко у Форин офису жалити за његовим одласком.

То је последица Џонсоновог министарског мандата током кога је успио да уништи велики симболички напор Форин офиса да покаже како ће Велика Британија остати активни учесник европских збивања и након Брегзита.

Џонсон се одлучио на оставку само два сата прије него што је требало да буде домаћин самита о Западном Балкану на коме је требало да земље тог региона увери у подршку Лондона њиховим настојањима да постану чланице Европске уније.

"Гардијан” напомиње да је то била још једна неучтивост у професији која је привржена учтивости. Амбасадор једне чланице ЕУ, који је учествовао на скупу, у 15:00 је нестрпљиво твитовао: "Још чекамо нашег домаћина”.

Он је често, у вези са Брегизтом, што је било питање које га је заиста мотивисало, знао да остави службенике министарства "у мраку”. Уочи сједнице Генералне скупштине УН прошле године, што је критична недеља за Форин офис, Џонсон је ријешио да напише подужи (афирмативан) чланак за "Телеграф” о Брегзиту.

Џонсон се, више него иједан други британски министар, кладио на побједу Доналда Трампа, погрешно предвидјевши да би га могао привољети британским ставовима о међународним питањима.

Трамп је, међутим, оставио Џонсона на вјетрометини, у вријеме када су се два "сидра” британске спољне политике – Европа и трансатлантско партнерство – симултано откачила.

Ако ће бити неке Џонсонове заоставштине, то је помоћ у изградњи јаког дипломатског савеза против Русије након наводног тровања Сергеја Скрипаља. Али и то је било прије захваљујући кабинету премијера, него његовог министарства.