Влада баца 1,2 милион, картице неће ријешити рад на црно

Радничке картице, за које је Министарство финансија расписало тендер „тежак“ милион и двјеста хиљада марака, неће ријешити проблем сиве економије, тврде из Уније удружења послодаваца РС.

уторак, јул 10, 2018 / 10:47

Наиме, како тврде послодавци, на овај начин се ништа неће промијенити осим што ће радници имати обавезу да уз себе носе картице, а њихови послодавци да их плаћају.

Како је за МОНДО рекао Саша Тривић из Уније удружења послодаваца Српске сви подаци који ће се налазити на радничкој картици, већ се налазе на личној карти.

„Када инспектори иду у контролу са собом носе списак радника, те на основу личне карте могу провјерити статус радника“, истиче Тривић.

Додатни проблем је, истиче Тривић, што се радничка картица веже за однос између радника и послодавца, а обавеза послодавца је да картицу врати по престанку радног односа.

„Дешава се да радник престане радити и више га није брига за послодавца. Ту онда долази до проблема. Било би боље да је картица издата персонално за радника и да је он користи код сваког радног односа“, рекао је Тривић и додао да је овако направљена велика обавеза послодавцу без могућности да је ријеши.

Израду радничких картица које би ускоро требало да добије око 257.000 тренутно запослених радника финансираће Пореска управа, а трошак издавања картица за новозапослене раднике плаћаће послодавци. Радничка картица коштаће десет марака по запосленом. Сваки запослени кога инспектори затекну без картице, платиће казну од 20 марака. Послодавца би могла да чека и привремена забрана дјелатности у трајању од 15 дана.

„Није проблем само плаћање, него и администрирање. Да је то замјена за радну књижицу то би било у реду, имали бисмо електронску радну књижицу. Сматрам да је ово због Закона о раду пребрзо гурнуто у процедуру и да би требало бити заустављено“, каже Тривић и додаје да је потребно направити бољу анализу стања па онда кренути у процес.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић недавно је изјавио да ће се послодавци радничким картицама онемогућити да лажно пријављују раднике, те обавезати да плаћају обавезе.

Тривић ипак сматра да радничке картице неће донијети никакво рјешење у борби против сиве економије.

„Треба се радити на борби против сиве економије, али ово није прави потез. Мора постојати воља инспекцијских органа да ријеше сиву економију. Инспекција и кад иде у контролу не поштује закон, а закон налаже да кад нађете радника који ради на црно морате одмах наплатити казну или затворити радњу.Ти људи се и даље шаљу на суд, иако би требали одмах наплаћивати казну“, тврди Саша Тривић.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *