Мевлид и Маоча: ОБА, ОБА, на испиту су пала

Фронтал је дошао до сазнања да је Мевлид Јашаревић, иако означен као пријетња за националну безбиједност, безбрижно пола године прелазио границу. Гранична полиција БиХ прослиједила је обавјештајно – безбједносној агенцији БиХ (ОБА) све извјештаје о уласцима и излазцима Мевлида Јашаревића из Новог Пазара. Јашаревић, који је уско сарађивао са припадницима вехабијског покрета у БиХ и […]

четвртак, 3 новембра, 2011 / 14:34

Фронтал је дошао до сазнања да је Мевлид Јашаревић, иако означен као пријетња за националну безбиједност, безбрижно пола године прелазио границу.

Гранична полиција БиХ прослиједила је обавјештајно – безбједносној агенцији БиХ (ОБА) све извјештаје о уласцима и излазцима Мевлида Јашаревића из Новог Пазара. Јашаревић, који је уско сарађивао са припадницима вехабијског покрета у БиХ и због тога приведен у Горњој Маочи прије двије године, у петак је пуцао на америчку амбасаду.

Његово праћење, као особе која представља пријетњу за националну безбиједност БиХ, било је у надлежности ОБА; која је једина имала потенцијал, опрему и кадар да прати Јашаревића.

Послије свега, долази након

Међутим, овај припадник екстремног ислама, упркос обавјештењима Граничне полиције БиХ, слободно је пола године прелазио границу, иако су службеници ове полиције редовно о томе извјештавали директора ОБА, Алмира Џуву.

Директор ОБА, који је познат само по својим бомбастичним изјавама да у БиХ има више од три хиљаде особа који представљају пријетњу за националну сигурност, пропустио је да упрати оног једног, Јашаревића, који је у петак и извршио терористички напад.

Ово може бити само игра глувих телефона између ДГС и ОБА, што није риједак случај у гломазним и преплаћеним тијелима која слабо када шта раде. Ипак, више је него забрињавајуће за све, уколико то није случајни превид и непрофесионалност. Редакција Фронтал.РС, покушала је да дође до копија извјештаја ДГС, али су они одмах послије напада пребачени у Тужилаштво БиХ.

Ко је све треба да се изгони, а никако…

Као додатак, или будућу опасност у смислу извора те исте опасности, кроз надахнуће и обавјештајно-логистичке везе са терористима изван БиХ, још пар података о појединцима који су потенцијална опасност за безбиједност, а потичу из земаља, гдје је исламски тероризам присутан или дубоко укоријењен.

Прије пар мјесеци полицајци су код Чајнича ухапсили Алжирца Френди Омара, опасну особу проглашеном пријетњом по сигурност БиХ због чега је 18. фебруара прошле године преко сарајевског аеродрома протјеран из БиХ. Одмах након хапшења Омар је превезен и смјештен у Имиграцијски центар у Лукавици код Сарајева.

Уз споменутог Френди Омара из Алжира у „Центру“ окончање процедуре чекају и: Имад Ал Хусин познатији као Абу Хамза из Сирије, Зеyад Ал Гертани из Ирака, Амар Ал Ханцхи из Туниса, и Гаци Нурудин из Алжира . Подсјећамо и Фадил Ал Хамдани је такође проглашен опасним по сигурност БиХ, међутим, њему је Суд БиХ изрекао блажу мјеру надзора и он је отпуштен из Имиграцијскога центра са обвезом свакодневног јављања Теренском уреду у Зеници…

У Имиграцијском центру су донедавно боравили и Ајман Авад из Сирије и Аиса Бенкхира из Алжира. Иако су обојица проглашени пријетњом по сигурност БиХ враћено им је држављанство БиХ и аутоматски више нису у надлежности државне Службе за странце.

Цијеђење кроз процедуру

Иначе, процедура изгона особа опасних по сигурност БиХ је прилично спора и компликована и прође пуно времена док се не удаље из БиХ. Она подразумијева и бројне управне и судске процесе. Тако чувени Абу Хамза из Сирије већ двије године борави у Имиграцијском центру у Лукавици. Њему су домаће правосудне институције издале налог о протјеривању из БИХ , међутим, те је одлуке оспорио Суд за људска права у Стразбуру, који је донио привремену мјеру забране његове евентуалне екстрадиције из БиХ, док се не оконча жалба на Суду у Стразбуру.
И поред споре и сложене пороцедуре изгона из БиХ, у задњих неколико година протјерани су : Софиан Амеур из Алжира, 25. јуна 2009. године на Граничном прелазу Метаљка, затим Абделилах Караче из Марока. Он је БиХ морао напустити 4. марта 2009. године преко сарајевског аеродрома.

Надаље, Али Ахмед Али Хамад из Бахреина је из БиХ протјеран 30. марта такође 2009. године. Египћанин Мохамед Елфахарати је 2. јуна ове године присилно удаљен из БиХ такође преко аеродрома у Сарајеву. чартер летом је из БиХ протјеран и Карај Камел Бин Али из Туниса, 10. октобра ове године, познатији као Абу Хамза 2…

Све ово говори да су пријатељске везе коју је ратна власт из Сарајева стекла у току грађанског рата, још увијек дубоко укоријењене у све поре друштва у ФБиХ, а највише брине уколико је неколико гранака залутало и у безбједносне службе, које од оваквих појава треба да штите и страна представништва, и грађане државне заједнице по имену БиХ.Оставите одговор