Moсква враћа Виктора Бута у отаџбину

Москва је данас саопштила да ће покушати да доведе свог држављанина Виктора Бута, који је у САД проглашен кривим према оптужбама да је трговац наоружањем и оптужила је САД да га је подвргла "контроверзним притворским методама". Бута је порота суда у Њујорку прогласила кривим да се сагласио да прода наоружање људима за које је он […]

четвртак, новембар 3, 2011 / 13:18

Москва је данас саопштила да ће покушати да доведе свог држављанина Виктора Бута, који је у САД проглашен кривим према оптужбама да је трговац наоружањем и оптужила је САД да га је подвргла "контроверзним притворским методама".

Бута је порота суда у Њујорку прогласила кривим да се сагласио да прода наоружање људима за које је он сматрао да су колумбијски милитанти и да намјеравају да нападају америчке војнике. Он је суочен са затворском казном у трајању до 25 година или доживотном робијом.

"Циљ нам је да успијемо да га доведемо у отаџбину", рекао је портпарол руског Министарства иностраних послова Александар Лукашевич, који није желио да прецизира како ће то Русија учинити.

Бут се током процеса изјаснио да се не осјећа кривим.

Ухапшен је у Бангкоку 2008. године у склопу операције америчке Агенције за борбу против наркотика (ДЕА) а испоручен је у САД двије године касније како би се суочио са оптужбама повезаним са тероризмом.

Руски МИП истиче да су америчке специјалне службе Бута подвргле "неоправдано оштрим притворским условима" и "контроверзним методама физичке и психичке природе контрадикторне постојећим међународном правним стандардима".

Бут је проглашен кривим према двије тачке оптужнице за планирање убиства америких држављана и официра и по једној тачки за планирање продаје противавионских пројектила и пружање материјалне подршке терористичкој организацији./крај/длОставите одговор