Мало приче из нафталина: Шта је Јадранко Прлић потписао са Клинтоновом НВО?

Историјски пројекат Сребреница, јавио се са новим прилогом за јавност, у којем проблематизује потпис на документ са НВО по имену Међународна комисија за нестала лица.

уторак, 9 јула, 2019 / 12:28

Наш текст о "невидљивости форензичких доказа" Сребренице изазвао је бурне коментаре. Многи читаоци изразили су неверицу у могућност да је при крају двадесетог века нека озбиљна држава са једном приватном "невладином организацијом," као што је Међународна комисија за нестала лица, стварно могла потписати споразум са јемствима овој последњој екстериторијалности и дипломатског имунитета, па макар да иза оснивања те моћне НВО стоји председник САД, Бил Клинтон.

Један читалац је овако одреаговао: "Мој је први утисак, као човека који није из правне струке, да је овде реч о споразуму између једне европске колонијалне силе, рецимо, Енглеске 18. века, са неким афричким племеном."

Међутим, чињеница је да такав "споразум" заиста постоји, да га је 1998. године послушно потписао за то задужени високи званичник "владе" БиХ Јадранко Прлић, и да је утисак да се ради о врсти споразума које су велике силе некада наметале афричким племенима потпуно исправан.

Да би отклонили сваку сумњу, прилажемо текст споразума БиХ са Међународном комисијом на енглеском и на језику који је вероватно разумео тадашњи локални поглавица Прлић. Нота бене, као што би правници рекли, да је као меродаван потписан само енглески текст, за који не можемо бити сигурни да га је БиХ поглавица Прлић могао разумети. Још једно понижење више за афричко племе у чије име је Прлић ставио свој потпис.