Суд изриче пресуду за покушај убиства Владимира Ковачевића 12. јула

У петак, 12.07.2019. године, Окружни суд у Бањој Луци пресудиће Марку Чолићу, оптуженику за покушај убиства новинара Владимира Ковачевића. Ово је, уз присуство бројних новинара у судници, рекао предсједник Судског вијећа Бранимир Ђукић.

уторак, 9 јула, 2019 / 13:35

На главном претресу у Окружном суду Окружно јавно тужилаштво Бања Лука тражило је да Чолићу буде изречена осуђујућа пресуда, док је одбрана предложила ослобађајућу.

Чолић је осумњичен и оптужен за покушај убиства новинара БН ТВ Владимира Ковачевића, односно да му је 26. августа у близини мјеста становања нанио тешке повреде по глави и тијелу, у садејству са саучесником Недељком Дукићем из Кнежева, који се налази у бјекству.

Наиме, они су према наводима оптужнице сачекали Владимира Ковачевића на паркингу у близини његове зграде, те му телескопским палицама нанијели тешке повреде главе и тијела.

Чолић тражио од суда ослобађање

Чолићев адвокат, Гордан Јовишевић, устврдио је да Тужилаштво није доказало чак ни да је Чолић био на поменутом мјесту злочина, без обзира што га је Ковачевић препознао, те како је одбрана "доказала да је критичне ноћи био код куће".

Јовишевић је проблематизовао и доказе употребљене против његовог клијента, тврдећи да је "већина изузета незаконито и као таква се не може користити по одредбама Закона о кривичном поступку", а суду се обратио и сам оптужени, ријечима:

"Нисам кривично осуђиван. Моја осуда у овом процесу то ће значити да је стварни извршилац овог дјела амнестиран, а све због немара Тужилаштва. Молим суд да донесе ослобађајућу пресуду, да ми се укине притвор и да се браним са слободе", тражио је Чолић.

12. јули неће дати одговор на најбитније питање: Ко су наручиоци?

Колегу Владимира Ковачевића је неко напао и тешко озлиједио, те је то чињеница која се не смије изгубити из вида. Министар унутрашњих послова, Драган Лукач, већ се оглашавао поводом случаја и суђења, те је изразио вјеру да ће Недељко Дукић прије или касније бити ухапшен и изаћи пред лице закона, те "да није крив, не би ни бјежао".

Такође, министар је указао како нема јасне повезаности између Ковачевића и Чолића, те додао и да је у овом тренутку открити и доказати могуће налогодавце јако тешко.

А управо је то оно што интересује јавност!

Овај судски процес није се бавио утврђивањем тога да ли је Ковачевић нападнут због свог посла, односно шта је тачно повод овог напада, нити се таква расправа могла водити због недостатка доказа у том смислу. Најприје ту не помаже понашање оптуженог, који се прво бранио ћутањем, а сада отворено тврди да није крив и да за његову евентуалну осуду кривицу сноси тужилаштво.

Процес је ограничен искључиво на то да се докаже како је Марко Чолић починилац кривичног дјела покушај убиства, а уколико пресуда буде осуђујућа, то би требао бити само први корак. Други корак је проналажење и суђење Дукићу, оптуженом да је саучесник, односно суизвршитељ покушаја убиства; а трећи и најбитнији би било откривање мотива и могућих наручилаца, управо зато што лични животи нападнутог и нападача немају додирних тачака.

Фронтал.РС, као и многе друге редакције које су исказале солидарност са колегом Ковачевићем, позива надлежне да се истрага и судски поступци не заврше овдје, јер само на тај начин се може послати јасна порука да новинари нису дивљач за одстрел, а да држава Српска своје грађане штити.

То је једини истински деманти који систем може одаслати на оптужбе о корупцији унутар истог.