Лојалност

Савремена политичка али и шира друштвена пракса врло често говори о лојалности као категорији односа између грађана и институција а врло чрсто се говори и о томе коме и када треба или не треба бити лојалан. Сам израз лојалност вуче корен још од старих Латина и означава придржавање одређених обавеза као и оданост одређеној институцији […]

уторак, 12 јула, 2011 / 07:33

Савремена политичка али и шира друштвена пракса врло често говори о лојалности као категорији односа између грађана и институција а врло чрсто се говори и о томе коме и када треба или не треба бити лојалан.

Сам израз лојалност вуче корен још од старих Латина и означава придржавање одређених обавеза као и оданост одређеној институцији или поретку.

Ако посматрамо непрекидне захтеве за лојалност према неком систему онда се пртпоставља да тај систем и заслужује такав однос својим целокупним понашањем. Овде се посебно апострифира однос према држави јер много из Сарајева али и из појединих међународних институција захтевају да се према њој исказује безрезервна лојалност.

И теоретски али и практично не постоји безрезервна лојалносет, она се мора заслужити и однос према њој се мења у складу са променама одређених друштвених прилика. Пример у коме се сарајевски политички кругови однсе према Српској представља оно што само по себи искључује било какав облик лојалности јер бити лојалан према субјекту који те не уважава једноставно је ван здравог разума.

У савременим друштвеним условима и појам и садржај лојалности је доведен у ниво да се поштују одређене општеприхваћене норме и то у оба правца од система према грађанима али и од грађана према систему. Ако један правац не функционише не може се говорити ни о основама нормалног живота а о вишим категоријама нема ни говора.

Овде се не може заобићи вечно питање на овом простору а то је онај високи и сви око њега који би да управљају свим и свачим али без икакве одговорности. Они би да им сви буду лојални а од Српске и српског народа траже нешто што је ближе мазохизму него коректним друштвеним односима. Једноставно казано, они би да раде све против Српске и српског народа а захтевају пуну лојалност.

Ово заиста спада и припада категорији друштвеног апсурда.0 КОМЕНТАРА