Линта: Већина Хрвата устанак у Србу 1941. године – доживљава као великосрпску побуну

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изјавио је поводом 80 година од подизања устанка против фашизма на подручју Лике и сјеверне Далмације да је велика лаж да су српски и хрватски народ заједно почели борбу за слободу, јер је већина Хрвата подржавала НДХ.

среда, 28 јула, 2021 / 00:21

Линта је навео да су Срби у Лици и широм Независне Државе Хрватске /НДХ/ те 1941. године били препуштени сами себи, а да је већина хрватског народа подржавала геноцидну НДХ-а.

Он је истакао да је устанак 27. јула, у договору са устаницима у Србу, подигнут на подручју више западнокрајишких општина – Дрвару, Гламочу, Грахову, те на Козари и Грмечу.

Линта је навео да хрватска власт и већина хрватских политичких странака устанак у Србу тумачи као великосрпску побуну против вјековне тежње хрватског народа за властитом државом, као и геноцидни план за истребљење Хрвата.

"За већину Хрвата устанак у Србу није био антифашистички већ четнички, односно устанак српских фашиста, чији је циљ био рушење НДХ, убијање и етничко чишћење хрватских цивила и стварање велике Србије", рекао је Линта.

Линта је додао да многи у Хрватској сматрају да је мјесто Срб средиште антихрватске политике и да је прослава Дана устанка као антифашистичке борбе увреда за хрватски народ, саопштено је из Савеза Срба региона.

"С друге стране, у Хрватској се промовише врхунска лаж да су Хрвати најмасовније од свих народа бивше Југославије учестовали у антифашистичкој борби. Добро је познато да је велика већина хрватског народа учестовала у оружаним снагама НДХ и да су Хрвати у значајнијем броју почели да ступају у партизане тек 1944. године када је већ био познат исход Другог свјетског рата", подсјетио је Линта.