Кратки спој у систему направљеном са Запада: Транспаренси се дописује са Агенцијом за заштиту личних података

Транспаренси интернешнел обавијестио је Агенцију за заштиту личних података БиХ да је у последње вријеме запримио бројне пријаве грађана чији су подаци злоупотребљени за гласање из иностранства.

субота, 10 октобра, 2020 / 16:18

Након што је ЦИК по први пут јавно објавио списак бирача који су регистровани за овај вид гласања, бројни грађани открили су да су њихови подаци злоупотребљени, на начин да су без њиховог знања регистровани за гласање из иностранства, а списак је помогао и медијима да открију бројне случајеве масовних злоупотреба. Податак ЦИК-а о преко 3 500 запримљених жалби у првим данима након објаве списка јасно показује да се ради о масовној појави са намјером манипулисања изборним процесом, па због тога Агенција мора испитати ове случајеве и обезбједити механизме провјере и откривања крађе идентитета.

Одговорност ове институције је додатно повећана након одлуке којом је ЦИК-у наређено уклањање Извода из Централног бирачког списка за гласање из иностранства. С обзиром на то да је објављивање овог списка открило бројне нерегуларности, те де је представљало једини начин за утврђивање злоупотреба у процесу регистрације, јасно је да је јавност списка у јавном интересу, што Агенција очигледно није цијенила код доношења ове одлуке. Стога ТИ БиХ позива Агенцију да хитно пронађе механизме заштите грађана, а узимајући у обзир и да је до одржавања Локалних избора остало тек нешто више од мјесец дана.

По пријавама које је ТИ БИХ до сада запримио путем Центра за пружање бесплатне правне помоћи може се закључити да се лични подаци грађана најчешће злоупотребаљавају управо у изборном процесу и то од стране физичких лица, која су у протеклом периоду прикупљала податке од грађана доводећи их у заблуду у вези са стварном сврхом њихове обраде.

Изборни закон јасно наводи да су Централни бирачки списак и истог јавни документи. С друге стране, циљ Закона о заштити личних података БиХ је да између осталог обезбиједи заштиту људских права и основних слобода, а у њих осим заштите података и приватности, спада и остварење бирачког права, које је злоупотребама података грађана при фиктивним регистрацијама за гласање из иностранства озбиљно доведено у питање.