Нагорно-Карабах: Лавров углавио примирје од подне, а до кад ће – не зна се

"Азербејџан и Јерменија, уз посредовање копредседавајућих Минске групе ОЕБС-а, на основу основних принципа решавања, започињу суштинске преговоре с циљем постизања што скоријег мирног решења", рекао је Лавров позивајући се на заједничку изјаву страна.

субота, 10 октобра, 2020 / 19:40

Конкретни параметри режима прекида ватре у Карабаху биће посебно договорени, додао је Лавров. "Стране потврђују непроменљивост формата преговарачког процеса", рекао је шеф руске дипломатије, позивајући се на заједничко саопштење министара спољних послова Русије, Азербејџана и Јерменије.

Баку и Јереван такође су се договорили да започну размену заробљеника и тела убијених након ступања на снагу прекида ватре у Карабаху, уз посредништво и у складу са критеријумима Међународног комитета Црвеног крста, истиче се у заједничкој изјави. Министри спољних послова састали су се у петак у Москви како би разговарали о ситуацији у Нагорно-Карабаху. Преговори су се одржавали иза затворених врата. Ови преговори, који су трајали више од десет часова, били су најдужи у последњих 20 година.

Пре преговора ниједна делегација није давала изјаве. Министри спољних послова Јерменије и Азербејџана стигли су на консултације у Москву на позив председника Русије Владимира Путина, међутим, према речима портпарола председника Дмитрија Пескова, састанак министара са Путином није планиран. Борбе на контакт линији у Карабаху почеле су 27. септембра. Баку и Јереван међусобно се оптужују за избијање сукоба. У Јерменији је објављено ратно стање и општа мобилизација. У Азербејџану је уведен полицијски час и делимична мобилизација. Лидери Русије, Сједињених Америчких Држава и Француске позвали су Јереван и Баку да хитно прекину сукобе и започну преговоре без предуслова.

Турска је изјавила да ће Азербејџану пружити сваку помоћ, како на бојном пољу, тако и за преговарачким столом.

Хронологија претпосљедњег дана сукоба из Јерменског угла

Министарство иностраних послова Јерменије, на адресу Фронтал.РС, послало је хронологију претпосљедњег дана сукоба, за који се сви надамо да ће бити прекинут барем у оружаном виду.

08.10.2020

23:40 Изјава Министарства спољних послова Републике Арцах о нападу Азербејџана на цркву Светог Спаса у Шушију

23:15 Изјава портпарола МИП-а РА о гађању новинара од стране азербејџанских оружаних снага 23:05 Над Варденисом у Јерменији погођено је 7 непријатељских дронова, рекао је портпарол МО.

23:00 Омбудсман Артцаха описује азербејџанске акције као злочине против човечности

22:55 Руски извештач у критичној ситуацији, сведоци кажу да је дрон летео изнад Цркве пре удара

22:15 Азербејџан је испалио ракету на катедралу мајке Шуши да би убио људе у подруму. Омбудсман РА

21:15 Тренутно се воде упорне борбе, посебно у јужном правцу. Представник МО, Ховханисијан

20:20 Грчки премијер захтева престанак страних провокација у сукобу са НК

20:00 Холандски парламент усвојио је резолуцију којом се осуђује ратоборна реторика Турске

19:55 Руски премијер наглашава неопходност тренутног прекида непријатељстава

19:10 Изјава Министарства спољних послова Републике Јерменије у вези са циљањем места верског богослужења и споменика културе у Шушију

18:30 Никола Пашињан за Шпигл: Азербејџан више нема контролу над својом судбином; Турска је особа која доноси одлуке у Азербејџану.

18:15 Подаци доказују чињеницу умешаности сиријских и либијских плаћеничких терориста. Генерални тужилац РА

17:50 Руски новинари повређени у нападу Азербејџана на катедралу Шуши у Арцаху

17:45 Премијер Јерменије аустријски канцелар размењује мишљења о остваривању права нација на самоопредељење

17:40 Азербејџанске снаге поново ударају на катедралу Схусхи, бомбардујући град Степанакерт. Други пут на мети је црква Св. Газанцхетсотс.

17:35 Дешавају се активне борбене акције током којих непријатељ шири активне дезинформације на највишем нивоу ․ Представник МО-а Арцрун Ховханисијан

17:25 Француски министар спољних послова Жан-Ив Ле Дриан потврдио је да је Азербејџан био тај који је покренуо текуће борбе у Нагорно Карабаху

17:15 ОДКБ бележи долазак сиријских милитаната у зону сукоба Нагорно-Карабах

15:55 Не постоји споразум о прекиду ватре између страна. Војска одбране

15:30 Кремљ одржава дијалог на различитим нивоима око решавања ситуације у Нагорно Карабаху. Песков

15:20 Председавајући Минске групе ОЕБС-а одржавају преговоре са азербејџанским министром спољних послова у Женеви – РИА Новости

15:10 Око 14:00, непријатељ је започео напад у оба смера јужне границе, што је заустављено као резултат одлучних акција јединица Војске одбране, написао је портпарол МО.

14:10 Регрутовање плаћеника у Сирији, за ратовање у Карабаху.

14:00 Азербејџанске власти толико су богохулне да се не плаше ни циљања не само цивила и зграда, већ и школа, обданишта и цркава. Пре неколико минута, азербејџанске оружане снаге испустиле су високо прецизну ракету на цркву Газанцхетсотс у Шушију. Нема коментара, Артак Беглариан, омбудсман Републике Арцах

11:10 Градско веће Женеве усвојило резолуцију којом се осуђује азербејџанска агресија на Арцах

10:30 Терористичка злодела над цивилима. Ексклузивне документарне фотографије

09:20 Рано ујутро око 08:30 непријатељ је покушао да нападне у јужном правцу, али је, изгубивши три јединице војне опреме и оставивши више од 20 мртвих и рањених, са батаљоном побегао са периферије Џебраила, портпарол МО Степајан је написао.

09:10 У овом тренутку непријатељства су настављена на северу и југу. Војска одбране

00:40 Саветник америчког председника за националну безбедност Роберт О’Брајен каже да су разговори о Нагорно Карабаху у оквиру копредседавања ОЕБС-ове групе Минск пример америчко-руске сарадње

00:20 Међународна заједница треба да призна независност Карабаха. Премијер Пашињан разговарао је са Јуроњузом