Клинтонова и Хејг у бризи за БиХ

Министри иностраних послова САД и Велике Британије, Хилари Клинтон и Вилијам Хејг, тврде да ситуација у БиХ даје разлоге за све већу забринутост. "Институције у БиХ су блокиране. Већ пет година БиХ иде натраг. У протеклим мјесецима тај тренд се погоршао. Стварне жртве ове парализе нису политичари у БиХ, него су то њени грађани – […]

уторак, 7 јуна, 2011 / 10:13

Министри иностраних послова САД и Велике Британије, Хилари Клинтон и Вилијам Хејг, тврде да ситуација у БиХ даје разлоге за све већу забринутост.

"Институције у БиХ су блокиране. Већ пет година БиХ иде натраг. У протеклим мјесецима тај тренд се погоршао. Стварне жртве ове парализе нису политичари у БиХ, него су то њени грађани – управо они људи који су изабрали те исте политичке лидере да раде у њихову корист. Умјесто да живе у слободном, правичном и просперитетном друштву, многи још живе у сјенци подјела и страха суочени са сиромаштвом, незапосленошћу и бесперспективношћу", наводе Клинтонова и Хејг.

У заједничком ауторском тексту за штампане медије у БиХ, они упозоравају да се све што се деси у једној балканској земљи неизбјежно одрази на цијели регион, а да то посебно важи за БиХ.

"Догађаји у овој земљи утицаће на догађаје код сусједа и обратно", наглашавају Клинтонова и Хејг.

Они од лидера у БиХ очекују да раде једни са другима и са колегама у региону и да престану са отрцаним аргументима из посљедње двије деценије који нису били ни од какве користи народима у БиХ.

"Вријеме је да се настави градити на успјесима из посљедњих 16 година – поново успостави слобода кретања, поправци инфраструктуре, реформи одбране и да се БиХ припреми да иде напријед заједно са својим сусједима, ка чланству у ЕУ", појаснили су Клинтонова и Хејг.

Они сматрају да је дошло вријеме за одлучан одговор међународне заједнице, прије свега ЕУ.

"Међународна заједница мора да остане фокусирана на БиХ и на цијели западни Балкан", сматрају Клинтонова и Хејг.

Њих двоје су поручили да ће САД и Уједињено Краљевство дати снажну подршку новоименованом шефу делегације ЕУ у БиХ Петеру Соренсену кориштењем свих расположивих полуга да би био створен напредак и да ће радити као блиски партнери са Савјетом за провођење мира у БиХ и ОХР-ом.Оставите одговор