Пашалић: Суочавање с другачијом ратном истином

Хашки трибунал недавно је прихватио извјештај о демографским процесима за вријеме рата у БиХ који је сачинио демограф Стево Пашалић. Од око два милиона људи у БиХ који су током посљедњег рата промијенили мјесто пребивалишта више од 830.000 њих су Срби, што је новост за Хашки трибунал који се до сада није озбиљно бавио исељавањам […]

уторак, јун 7, 2011 / 10:08

Хашки трибунал недавно је прихватио извјештај о демографским процесима за вријеме рата у БиХ који је сачинио демограф Стево Пашалић.

Од око два милиона људи у БиХ који су током посљедњег рата промијенили мјесто пребивалишта више од 830.000 њих су Срби, што је новост за Хашки трибунал који се до сада није озбиљно бавио исељавањам српског националног корпуса, изјавио је Стево Пашалић.

– Ти подаци су однедавно уврштени у списе тог суда захваљујући експертизи коју сам им предочио, што представља суочавање с другачијом ратном истином – појаснио је Пашалић.

Он је навео да је ријеч о експертизи демографских процеса у рату у БиХ и да се односи и на жртве рата, избјегле и расељене, али и на етничко чишћење.

Пашалић каже да се сви Срби оптужени пред Хашким судим терете за етничко чишћење, напомињући да су и раније углавном експерти из Србије радили извјештаје о овом питању, али да никада ниједан није прихваћен.

Према његовим ријечима, пред судом су пролазили извјештаји које је нудило Тужилаштво, односно Ева Табу, која је до сада урадила 30 извјештаја.

– Извјештај који сам радио Судско вијеће је послије петодневног излагања и унакрсног испитивања у цјелости прихватило у доказе одбране. То је први пут да се прихвати неки демографски извјештај, а да то није од Еве Табу. То је велики успјех – констатовао је Пашалић и додао да је експертизу изнио у процесу "Станишић-Жупљанин".

Ева Табу се у својим извештајима веома мало бавила миграцијама српског становништва у БиХ, а у извјештају рађеном по налогу хашког тужилаштва за суђење Мићи Станишићу обухватила је само миграције становништва у 20 општина на које се односи оптужница.

Професор Пашалић је у демографском извјештају о миграцијама у БиХ током посљедње двије деценије, који је неколико дана образлагао пред судом у Хагу, навео да је од почетка деведесетих година прошлог вијека око два милиона становника БиХ покренуто из својих домова у 109 тадашњих општина.

– Од тог броја протјерано је око 830.000 Срба, око 795.000 Бошњака и око 350.000 Хрвата. То су подаци о кретању становништва у свим општинама у БиХ – рекао је Пашалић

Хашко тужилаштво је прије више од десет година као експерта ангажовало Еву Табу из Вашингтона. У свим досадашњим поступцима пред судом су уважавани њени налази и ово је први пут да је неко судско вијеће прихватило извештај неког другог демографа.

Између Пашалићеве и анализе Еве Табу постоји огромна разлика.

– Она је своје извјештаје базирала на примјерима само неколико општина у РС. У тим општинама је забиљежена велика миграција несрпског становништва, па је она подгријавала тезу да је у тим општинама извршено етничко чишћење. Табуова је у извјештају о миграцијама у Бијељини навела да је из те општине исељено 24.000 Бошњака, и не помињући да је, с друге стране, у ту општину у ратном вихору дошло чак 39.000 протјераних Срба. Одакле су они дошли? Па нису ваљда пали с Марса? – пита Пашалић.

Према његовим ријечима, судско вијеће је уважило његове тврдње да је у БиХ током ратних дешавања дошло до етничко-територијалне хомогенизације.

– Нисам негирао да је у БиХ било протјеривања, односно депортације, али је уважена моја теза да су миграције становништва биле резултат етничке и и територијалне хомогенизације. Бројно становништво је без присиљавања напуштало своје домове и селило се тамо где се осјећало сигурније. На крају крајева, навео сам свој лични примјер. Иако ме нико под присилом није натјерао на то, ја сам напустио Зеницу и преселио се у Бијељину, јер се нисам осјећао сигурно. Тако је било са огромним бројем припадника сва три народа0 КОМЕНТАРА

 1. Истина је спора, али достижна!

  Јасно је зашто Бошњацима не одговара попис становништва, јер би се разбила њихова прича уз ктиторство Хашког трибунала о Бошњацима као жртвама и Србима као злочинцима. Зато је јако битно да се форсира ова прича. Неки Срби робијају вишедеценијске казне за прогон несрба из Бање Луке (и других градова), а ниједан Бошњак није процесуиран за прогон Срба из федералног дијела Сарајева или Зенице.

  Не би било лоше да Фронтал уради мало обимнији интервју са господином Пашалићем. Осим ове проблематике, он би нам могао дати значајне информације о негативном природном прираштају, миграцијама село-град, приједлоге за рјешавање ових проблема.

 2. bravo Pašaliću Stevo!!!!!
  Pa, neka oni UUUUUUUUUUUmuknu.
  Znalo se to oduvijek, ali evropi si se mUUUUUUUUUUUUUUslimani , pogotovobh, popeli na vrh glave.Vidjelli da se sa njima ne može.Opasni UUUUU svakom pogledu.
  Mentalni sklop NULA.Higijenski dvije nule.
  A, bezbjedonosni, kukava im majka.Dočekali ih, dali im sve, a oni gledaju kako da se opašu eksplozivom.
  zato i nemam pasoš bih, sumnjičav im je svako sa tim pasošem.

Оставите одговор