Као код куће: Јадовно у Бањој Луци

По први пут након 72 године у Бањој Луци је обиљежен дан спомена уморенима у систему логора смрти Независне Државе Хрватске, које данас зовемо Јадовно 1941. Пише: Дани(ј)ел Симић Прво позитивно. Ове године се нешто промијенило у Бањој Луци везано за Јадовно. Претечу Јасеновца. Преко 40.000 побијених за само 132 дана. Уврштен је у календар […]

субота, 22 јуна, 2013 / 20:42

По први пут након 72 године у Бањој Луци је обиљежен дан спомена уморенима у систему логора смрти Независне Државе Хрватске, које данас зовемо Јадовно 1941.

Пише: Дани(ј)ел Симић

Прво позитивно. Ове године се нешто промијенило у Бањој Луци везано за Јадовно. Претечу Јасеновца. Преко 40.000 побијених за само 132 дана. Уврштен је у календар сјећања регионалног (?!) значаја, иако су у њему убијани Срби и Јевреји са територије читаве НДХ. Министар просвете одговорио на писмо. (!?) Изашло се у сусрет (не од министра нажалост) да се помогне обиљежавање. (!!)

Ко је одговоран за то?

Једина промјена која се збила у политичкој субординацији била је замјена Александра Џомбића Жељком Цвијановић на мјесту предсједника владе, са новим министрима замијењеним из реда СНСД.

Ја бирам да је то због новог премијера. И да нијесам у праву, већ сам се очитовао да позитивно дискриминишем жене у политици. То се до сада никада није десило. Ни једна претходна влада није одговорила на молбе УГ Јадовно 1941.

Овај сазив Владе РС не само да је послао одговор из Кабинета предсједнице Владе РС, већ је и овогодишње обиљежавање помогао са 2.000 КМ. То је слиједио Кабинет предсједника Републике са 3.000 КМ и задужено министарство ће исплатити још 2.000 КМ. С тим што ово неће моћи бити исплаћено до почетка манифестације…

Дакле, сви ви који и ове године будете сјели на БЕСПЛАТАН АУТОБУС за Јадовно, можете ићи са олакшањем да се и најсрпскија српска држава, ентитет, бољи дио БиХ, или како год је већ волимо звати, сјетила гдје се пушта топла вода на умиваонику.

Топлу воду је измислио неко други.

Добро јутро Поточари, Лаку ноћ Братунац

Да ли се зна да је то важан посао око важног догађаја за опомену и напредак једног народа о поднебљу на којем живи и опасностима које оно носи? Гдје нико није дошао да се забавља уз лаке ноте, већ да научи и дјецу и одрасле, уз седамдесетдвогодишње шиканирање и ниподаштавање оног ко покушава подучити?

И поред ових позитивних помака би сви ми, а посебно они на руководећим мјестима, требали да упаднемо у колективну панику оним што нам се дешава око изградње колективног сјећања шта је то Јадовно 1941. Нама ће се историја дефинитивно поновити опет.

Међу нашим руководећим главама очигледно треба мало курса и за одрасле особе.

Без увреде, али 98% становништва Републике Српске нема благе везе о томе шта је Јадовно 1941. А нажалост и један велики проценат дјеце не зна шта је то тачно био Јасеновац. Неко ће и њих требати обавијестити око тога шта нам се дешавало и шта се, у просјеку сваких педесетак година, дешава.

Дешавају се дјецо рат, и ствари као Јадовно

Због тога што то нико није знао, што се није учило у школама и емитовало на телевизији,што су појединци скупо плаћали ако су причали о томе, десило се поново изгнање из Републике Српске Крајине.

А зашто је то тако? Зато што су данас умјесто Игора Радојичића и Милорада Додика… испред споменика за побијене у Јасеновцу на радном мјесту били:

Вијенце су, поводом обиљежавања 24. јуна – Дана сјећања на Јадовно 1941–2013, положили изасланик предсједника Републике Српске Душко Четковић, делегације Владе и Народне скупштине Републике Српске, Удружења грађана "Јадовно 1941", као и представници невладиних организација и грађани.

И како ће онда знати? Мораш негдје бити да би нешто чуо. Свим тим потомцима жртава, свим разумним људима било којег политичког опредјељења, вјерске и националне припадности; било би битније да су својим примјером вршиоци највиших државних функција показали како је то нешто заиста битно. Тако сви други – новинари, уредници, директори, други државници – сазнају да су то смртно озбиљне и важне ствари.

А ово је данас било стварно важно.

То би тим људима било битније и од пријеко потребних пара , које су много јефтиније од седам или већ колико милиона за Свјетско првенство у рафтингу, милион и седамсто или већ колико за БЛИФФ, или 120.000 за ораторијум о Јасеновцу. Или Ноћ шампиона или концерт Ленија Кревица.

Ваљда далеко било. Вруће. Бољи роштиљ и пива, него супа од костију.

Разумијем ја то

И увијек ме то чудило. Како се наши политичари толико сикирају и дају гњевне изјаве када крене меморијал у Поточарима (и то гдје су људи сами признали да их је 500 живих на списку), са својим посебно забавним специјалом ФТВ-БХТ и причом о четницима, кољачима, новорођенчади закланој, маршевима смрти, бе-ха ходочашћима…

Умјесто да се паничи тада, зашто се лежерно неко не прихвати да оде на Јадовно 1941. ове године? Ако успије да оде неко од предсједника (укључујући и Радмановића) кад оду тамо, само ће им се казати што су требали то да ураде.

Дајте да у Бањој Луци направимо споменик и дамо улицу по Јадовничанима. Страх је и гре’ота да их нико 72 године не памти. Дајте и да направимо то централно спомен обиљежње за борце пале за одбрану Републике Српске.

Може се то. Не морате се баш сви уградити…

А није то лоше ни пред изборе. Ем ће бити општедруштвено корисно, ем ће стварно доносити поене какве добијају Чувари Српске. Дошле су све три телевизије са националном покривеношћу, дошло је пар регионалних, дошла је национална новинска агенција, једино нијесу дошли наши политичари. Ни позициони, ни опозициони. Част усамљеним изузецима.

И хвала им

Срни у част, пошто је то још једна од ријетких националних институција која није пренешена на ниво Вијећа министара, завршио бих ову моју опомену и лично оправдање зашто се залажем да се то истражи и не заборави, цитатом Српске новинске агенције:

"Морамо се сјећати наших предака који су мучки убијени у тадашњој Независној Држави Хрватској. Наши људи су убијани широм Хрватске, БиХ, али и Срема на својим ливадама, у кућама и великом броју концентрационих логора", подсјетио је Басташић.

Према његовим ријечима, у понедјељак, 24. јуна, у Културном центру "Бански двор" биће отворена изложба "Моје јадовно".

"У суботу 29. јуна предвиђен је обилазак Спомен подручја Шаранова јама – Јадовно, Велебит у Хрватској. Обиљежавање Дана сјећања на Јадовно одржава се уз подршку предсједника Републике Српске Милорада Додика и Владе Српске", додао је Басташић.

***

У храму Христа Спаситеља у Бањалуци данас је служен парастос новомученицима јадовничким.

У комплексу логора смрти Госпић-Јадовно–Паг, према истраживањима историчара Ђуре Затезала, од 11. априла 1941. године у само 132 дана побијено је најмање 40.123 лица.

У Метајни на острву Паг отворен је први логор за жене и дјецу у Другом свјетском рату.

Дан сјећања на Јадовно – 24. јун, ове године уврштен је у календар обиљежавања значајних историјских догађаја Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

(завршен Срнин цитат)
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *