Мирно – Христос се роди: Како и зашто ОС БиХ славе православни Божић 12. јануара?

Замјеник министра одбране БиХ, господин Мирко Околић, и Канцеларија православног душебрижништва МО БиХ организује пријем поводом Рођења Господа Исуса Христа – Божића, у касарни "Козара" у Бања Луци. Но, када су католички празници у питању, много су издашнији и прецизнији у датумима.

среда, 12 јануара, 2022 / 10:06

У поводу католичког благдана Божића, и ове године чинимо доступним снимак традиционалног Божићног концерта Министарства обране БиХ у изведби Војног оркестра Оружаних снага БиХ, којег можете слободно емитирати у својим пригодним програмима, уредно је 24.12.2021. стигло саопштење из Министарства одбране БиХ.

Осамнаесто војно ходочашће у Бобовац

Да ли је ово до Канцеларије православног душебрижништва или до Мирка Околића, али замјеник министра обране Босне и Херцеговине за политику и планове Мијо Крешић и замјеник начелника Заједничког стожера Оружаних снага БиХ за операције генерал-бојник Ивица Јеркић предводили су католичке припаднике МО и ОС БиХ у војном ходочашћу на Бобовац, које је у суботу 23. листопада 2021. године одржано по осамнаести пут.

Еухаристијско славље на некадашњем сједишту средњовјековних босанских владара, уз дан смрти босанске краљице Катарине Косаче-Котроманић, предводио је босанскохерцеговачки кардинал и надбискуп Врхбосанске надбискупије Винко Пуљић, у заједништву с надбискупом коадјутором Врхбосанске надбискупије и апостолским управитељем Војног ординаријата у БиХ монс. Томом Вукшићем, уз концелебрацију генералног викара Војног ординаријата у Републици Хрватској дон Марка Меде и војног викара Словенске војске патера Матеја Јакопича.

Затим "Ослобођење Купреса" и служење помена жртвама Домовинског рата

Замјеник министра обране Босне и Херцеговине за политику и планове Мијо Крешић предводио је изасланство Министарства обране и Оружаних снага БиХ, које је у сриједу 3. студеног 2021. године назочило церемонији обиљежавања 27. обљетнице ослобођења Купреса.

Уз замјеника министра Крешића, полагању вијенаца и паљењу свијећа на средишњем спомен обиљежју хрватског народа за све жртве Другог свјетског рата и Домовинског рата, назочили су и замјеник заповједника Оперативног заповједништва ОС БиХ за ресурсе бригадни генерал Томо Коленда, заповједник 4. пјешачке бригаде ОС БиХ бригадир Здравко Резо, заповједник 1. пјешачке (гардијске) пуковније ОС БиХ бригадир Мартин Пажин те остали припадници МО и ОС БиХ, представници Хрватског народног сабора БиХ, бранитељских удруга, Опћине Купрес те обитељи погинулих бранитеља.

Церемонији полагања вијенаца и паљења свијећа претходила је света миса задужница за погинуле хрватске бранитеље у Цркви Свете обитељи у Купресу, као и свечани побједнички мимоход бранитеља кроз град Купрес, уз пратњу 1. бенда Оркестра ОС БиХ.

Мартиње у Кисељаку

У назочности замјеника министра обране Босне и Херцеговине за политику и планове Мије Крешића, у Војарни Оружаних снага Босне и Херцеговине "Мато Лучић Матурица" у Кисељаку је, у четвртак 11. студеног 2021. године, десету годину за редом, обиљежена католичка светковина светог Мартина, небеског заштитиника и патрона капелице и војарне, у којој је смјештена 2. пјешачка бојна 5. пјешачке бригаде ОС БиХ.

Обиљежавање патрона капелице је отпочело полагањем вијенаца и паљењем свијећа пред спомеником бригадиру Хрватског вијећа обране Мати Лучићу Матурици. Опијело за умрле и погинуле бранитеље код спомен обиљежја молио је надбискуп коадјутор Врхбосанске надбискупије и апостолски управитељ Војног ординаријата у БиХ монс. Томо Вукшић.

Питања за Мирка Окољића, прије него га преко дисциплинске комисије смијени Сифет Поџић

Да ли су о трошку ОС БиХ обиљежени датуми када је Војска Републике Српске ослободила неки град, као у случају Купреса?

Да ли је сем пријема поводом Божића пет дана касније, обиљежен и један други православни празник о трошку ОС БиХ у вријеме ових католичких активности, али и иначе?

Зашто Срби плаћају, а не користе ОС БиХ?

Мир Божији – Христос се роди!