Израел и Аустралија отварају границе за туристе, Канада прогласила побједу над демонстрантима

Ројтерс је навео да дјелује да је "врхунац омикрон таласа" у Аустралији прошао, а да је број хоспитализација опадао претходне три недеље.

уторак, 22 фебруара, 2022 / 15:10

Аустралија је данас потпуно отворила међународне границе за вакцинисане путнике после око двије године од увођења рестриктивних мјера. Више од 50 међународних летова ће дневно бити обављено ка Аустралији, од тога 27 ка Сиднеју.

Премијер Скот Морисон изјавио је да је ово "узбудљив дан, коме се надао дуго, од дана када сам први пут затворио границе на почетку пандемије". Морисон је најодговорнији за срамотно протјеривање Новака Ђоковића и онемогућавања да се такмичи на тениском отвореном првенству у тој земљи.

Туризам је једна од аустралијских главних привредних грана, вриједна више од 43 милијарди долара годишње и запошљава пет одсто радне снаге, међутим, од затварања граница тај сектор је био на удару.

Ројтерс је навео да дјелује да је врхунац омикрон таласа прошао, а да је број хоспитализација опадао претходне три недеље.

Израел ће од 1. марта омогућити да у ту земљу уђу страни држављани који нису вакцинисани. За улазак у Израел и даље ће бити потребна два негативна ПЦР теста, један урађен пре уласка у земљу, а други по уласку у Израел.

"Видимо константан пад броја обољелих од вируса корона, тако да је вријеме да постепено отворимо границе које смо први у свијету затворили”, поручио је израелски премијер.

Како наводи Ројтерс, око 46.000 туриста ушло је у Израел прошлог мјесеца, у односу на 7.800 годину дана раније, али много мање у односу на 333.000 колико их је посјетило у јануару 2020. године, пренио је Танјуг.

Привремени шеф полиције Отаве Стив Бел изјавио је да су протести "Конвоја слободе” у главном граду Канаде завршени, након што је скоро 200 демонстраната ухапшено, док су остали напустили то подручје.

"Ова окупација је завршена. Наставићемо са мисијом до краја”, изјавио је Бел, напомињући да у канадској пријестоници су у току и неки мањи протести.

Бел је подсјетио да је полиција у петак ухапсила 170 људи и одвукла 53 возила.

Канадска полиција чини последње напоре да уклони демонстранте из Отаве који блокирају град паркирањем и камповањем на улицама већ три недеље. Полиција у опреми за нереде упала је у суботу на скуп, уклањајући стотине демонстраната камионима.

Неки од ухапшених демонстраната у суботу су носили панцире и имали су димне бомбе и другу пиротехнику у торбама и возилима, саопштила је полиција.

Демонстранти су првобитно жељели да укину обавезну вакцинацију против корона вируса да би прешли границу за возаче камиона, али се блокада претворила у демонстрације против Трудоа и владе.

Трудо је у понедељак позвао на посебна овлашћења да би својој влади дала шира овлашћења да заустави протесте, укључујући свеобухватна овлашћења да замрзне рачуне оних за које се сумња да подржавају блокаде, без добијања судског налога.