Вијетнам водећа земља свијета по кориштењу криптовалута

Извјештај Чејнаналисис показује које су земље највећи корисници криптовалута широм свијета.

уторак, 22 фебруара, 2022 / 15:23

У извјештају се упоређују вриједности трансакција са куповном моћи и ставља посебан фокус на непрофесионалну и пир-ту-пир (П2П) употребу како би се процијенило које су земље заиста направиле напредак у усвајању криптовалута у већем дијелу своје популације.

Вијетнам је непоражени појбедник ове љествице, с високим бодовањем на укупној вриједности криптотрансакција, као и на плаћањима појединаца. Вриједност долазних трансакција криптовалуте није била далеко испод оне много веће Индије.

Један од разлога зашто се криптовалуте показују популарним у Вијетнаму, па и у другим земљама у развоју је тај што се користе као инвестициони алат умјесто других добрих опција, наводи се у извјештају.

Покушај очувања вриједности нечије уштеђевине када локалне валуте посустају још је један подстицај за улагање у криптовалуте, стављајући Венецуелу, Аргентину и Турску на карту корисника криптовалута.

Појединци у земљама у развоју такође користе криптовалуте за међусобна плаћања. У овом сегменту високо се рангирају афричке земље попут Нигерије и Кеније. Афричке земље предњачиле су у усвајању иновативних П2П начина плаћања, на примјер мобилног плаћања, у процесу прескакања опција попут банковних трансфера и оних дигиталних опција плаћања које су везане за њих.

Међу развијеним земљама коришћење криптовалуте било је најраширеније у земљама енглеског говорног подручја – прије свега у Сједињеним Државама, али и Великој Британији, Канади, Јужној Африци и Аустралији.

Економије у развоју – Индија, Кина и Бразил – такође су регистроване као велики корисници. У случају интензивне употребе Русије и Украјине, Чејнаналисис их повезује с раширеним неповјерењем у институције и могућим бијегом капитала и избјегавањем пореза.