Почела проба дигиталне рубље, Русија жели да забрани све остале криптовалуте

Банка Русије саопштила је да је започела пробну фазу дигиталне рубље, своје планиране дигиталне валуте централне банке (ЦБДЦ).Како преноси тпортал, алтернатива криптовалутама императив је за Русе, саопштила је банка, а оне би требале бити потпуно забрањене.

уторак, 22 фебруара, 2022 / 14:50

Три банке већ подржавају пилот трансакције за своје клијенте користећи постојеће апликације за мобилне банке, као и приступ за размјену рубље са својих рачуна за дигиталну верзију, наводи се у најави објављеној на мрежној страници Банке Русије.

Још девет банака надограђује своје техничке пакете како би се ускоро придружиле пробниј рубљи, стоји у извјештају.

Банка Русије у свом писму написала је да ће укинути дозволу неквалификованим улагачима да тргују криптовалутама путем банака створити "илузију државне заштите" и подстаћи их да учествују у "де факто Понзијевој шеми", пише Форбс. Влада неће моћи у потпуности да контролише трансакције криптовалутама, а криптоиндустрија неће баш бити од користи руској привреди, рекла је банка.

Пројект дигиталне рубље представљен је у октобру 2020., а Банка Русије обавезала се да изради прототип крајем 2021. и тестира га почетком 2022. године.