Изгубљени у Добоју: Шта су показали поновљени избори?

Централна изборна комисија БиХ објавила је коначне резултате поновљених избора у Добоју, који не мијењају слику која је створена јо у изборној ноћи. Али прилично мијењају оно виђено 15. новембра.

четвртак, 25 фебруара, 2021 / 16:43

У најави избора нагласили смо да је у питању борба за морално доказивање незаконитости на поништеним изборима. ЦИК је изборе поништио, коначан резултат је био предвидљив, али је потребно остварити и политички поен на ономе што се десило у недељу.

Упркос огромном прегнућу, како опозиције да докаже да је покрадена, тако и СНСД како је све у најбољем реду, излазност је била далеко мања. У новембру је било око 43 хиљаде важећих гласова, док је укупна излазност (пошто нису сва бирачка мјеста поништена) на поновљеним изборима око 34 хиљаде (скоро 3000 су поништени). Већ сам "нестанак" оволиког броја људи, а да се ништа квалитативно није промијенило, указивала је да су избори са разлогом оспорени.

Друга ствар видљива из резултата јесте да се пад излазности није пропорционални прелио на све. Градоначелник Борис Јеринић пао је са скоро 36 хиљада на 21.149, и "губитком" од непуних 15 хиљада гласова.

Сања Вулић Борис Јеринић банер

Сања Вулић је са 22.445 пала на 5.759 преференцијалних гласова. Листа СНСД са 25 хиљада пала је на 14, што значи да је "смањење излазности" највише погодило њих. Или да су они најодговорнији за убацивање гласова на поништеним изборима.

Другопласирани ДЕМОС је за педесетак гласова претекао коалицију Добој у срцу у односу на прве изборе, а обе странке су имале мањак од пар стотина гласова. Коалиција некадашњих чланова СДА и СДП убједљиво је надмашила резултате матичних странака и имаће три одборника, као и ДЕМОС.

Социјалистичка партија изгубила је трећину гласова, освојивши сада двије хиљаде, иако је њен кандидат за градоначелника Срђан Тодоровић имао 5.194 гласа, што је бројка слична оној коју је освојио у новембру. Кандидат СДС Цвијан Филиповић са двије хиљаде је "скочио" на 5.192 изгубивши за мало друго мјесто.

Срђан Тодоровић плакат наљепница Добој

Пар стотина гласова "скочио" је СДП, који је претекао ДНС, који је имао 500-ињак гласова мање него у новембру. СП, СДП и ДНС имаће по два одборника.

ПДП је имао 400 гласова више и прешао је цензус, док је НДП имао сличан број гласова као и прошли пут. И СДА је имала раст за пар стотина гласова, што је уз пад излазности учинило да пређу цензус, и ове три странке имаће по једног одборника.

Испод цензуса вриједи споменути СДС, који је са 500 дошао до 968 гласова и 2,98%, те добојски Покрет слободних грађана, који је на листи Бања Лука зове имао скок са 230 на 866 гласова. И једним и другим је то било недовољно, уколико СДС не буде инсистирао на поништавању избора на неким од мјеста на којим гласање од 15. новембра није поништавано.

И даље убједљива побједа СНСД, јер је Јеринић имао 66% гласова, док листа са 16 одборника може сама формирати скупштинску већину, као да је бацила у други план "нестанак" више од 10.000 гласова са новембарских избора, и могућности да се у једном граду просјечне величине какав је Добој, украде толики број гласова. Уколико је у јавности побиједио утисак "хајде да причамо о великој побједи СНСД" онда је та медијска побједа већа од изборне.