Добојски избори, други пут: Борба за морално доказивање незаконитости

Поништени локални избори у Добоју одржаће се предстојеће недеље, 21. фебруара 2021. године.

уторак, фебруар 16, 2021 / 15:31

Избори у Добоју су били прави феномен. Док је у већини општина биљежен пад излазности, оправдаван корона кризом, Добој је имао скок излазности од 11%, по чему је био јединствен у читавој БиХ.

Јединствен је био и по броју пријављених политичких субјеката, од којих је чак 47 освојило мање од девет гласова, а да 19 странака или независних кандидата није освојило ниједан глас. Али је зато на сваком петом бирачкм мјесту неко од кандидата СНСД имао учинак 100%, односно сваки глас за листу био је намијењен њима.

Огроман број фиктивних странака пријављен је како би добиле одређен број чланова у бирачким одборима, чиме би се остварила њихова пуна контрола. И то је било мало, па су посматрачи опозиционих странака, иако су имали акредитације које им је издао ЦИК, најурени са бирачких мјеста, због чега су протестовали спред ГИК.

Пред поновљене изборе расположење осцилира између предвидљивости и очекивања шта се то може промијенити у односу на већ одржане. Побједа СНСД, који заправо чине некадашњи владајући СДС и друга најјача странка СНСД, што чини огромну већину бирачког тијела, није била неочекивана, и тим више је свако манипулисање изборним процесом несхватљивије.

Након што је ЦИК одлучио да сви чланови бирачких одбора буду замијењени, те да пошаље супервизоре, главна битка ће се водити да се покаже да претходни резултати нису били реални. Односно, СНСД ће се трудити да оствари што увјерљивију побједу, како би тврдио да се на претходним изборима ништа није десило, док ће супротних разлога опозиција покушати да оствари бољи резултат, чиме би доказивали крађу на поништеним изборима.

Борис Јеринић, кандидат СНСД за градоначелника, тада је освојио је 35.954 гласа или 82,29 одсто, Срђан Тодоровић из СП 5.634 (12,90 %) а Цвијан Филиповић из СДС 2.102 (4,81 %).

СДС и ПДП показивали су знакове да стану из Срђана Тодоровића као заједничког кандидата. Међутим, након пријетњи из СНСД да се Тодоровић налази на мјесту директора Еколошког фонда РС и да тако "троши ресурсе СНСД", те разговора СНСД и СП, чини се да Тодоровић није имао храбрости да постане вођа опозиције у Добоју.

Незванично се спомињало да СНСД тражи да јавно "одустане" од избора и подржи Јеринића, али је кандидат СП рекао да се не повлачи из изборне трке, али није тражио подршку осталих странака. СДС и ПДП су почели са кампањом како је Цвијан Филиповић једини опозициони кандидат, спорећи то Тодоровићу.

Филиповић је игром случаја испливао као кандидат. Врх СДС је покушао направити договор са Обреном Петровићем да не девастира бившу странку у потпуности, те да врати дио чланства и форматира СДС на странку која може освојити неколико мјеста у локалној скуптшини. Међутим, пред саме изборе Мирко Шаровић је поништио листу у Добоју тврдећи да су на њој чланови СНСД који то отворено говоре, па је на брзину направљена листа од оног што се сматра оданим члановима.

Та листа на поништеним изборима није прошла цензус, као ни листа ПДП. Да ствар по опозицију буде тежа, ни ДНС ни СПС као новоопозиционе стране након локалних избора, у Добоју немају аспирације да се замјерају СНСД.

Данас из СДС и ПДП поручују да ће сигурно прећи цензус, и већина труда ће бити уложена у то.Оставите одговор