Лажна адреса Сребреница: Због овог детаља бојкот избора може да успије

Кандидат ефбиховских странака за начелника општине Сребреница Алија Табаковић, те Ћамил Дураковић из Иницијативе моја адреса Сребреница, потврдили су да ће бојкотовати изборе у овој општини Реппублике Српске.

уторак, фебруар 16, 2021 / 10:00

Избори одржани у новембру су поништени и заказани за 21. фебруар, али је коалиција странака из ФБиХ незадовољна јер је то учињено на бирачким мјестима у Сребреници, док су гласови из поште признати.

Некадашњи начелник Ћамил Дураковић тврди да је иницијатива "Моја адреса Сребреница" незадовољна јер ЦИК није у предвиђеном року доставила материјал за гласаче који гласају поштом, те да су избори због тога нелегитимни.

Иако се сада чини да је странкама из РС, те заједничком кандидату Младену Грујичићу, отворен пут до апсолутне побједе, постоји један детаљ који може учинити да избори не буду одржани.

Наиме, ЦИК је због понављања избора из изборног процеса искључио све чланове бирачких комисија на редовним бирачким мјестима и они неће моћи тај посао обављати на поновљеним изборима. Будући да је Сребреница мјесто у којем реално живи мали број становника, далеко мањи него што се приказује у пописима, странке из ФБиХ ће током бојкота наложити својим активитима да не учествују у том процесу. Остаје питање да ли Општинска изборна комисија има на располагању доворан број људи да на сваком бирачком мјесту организује бирачке одборе. Такође је отворено питање шта ће ЦИК у том случају одлучити.

Прављење случај – општине

Странке из ФБиХ још од "прудских договора" из 2008. покушавају да од Сребренице направе посебан случај, у коме ће важити посебна изборна правила. То је било видљиво још 2012. кад је Сребреница постала нека врста изборног хаџилука, гдје се на гласање пријавио и Муамер Зукорлић, тада муфтија из Новог Пазара.

Међутим, и тада је било видљиво да је једини начин да њихов кандидат побиједи јесте расипање српских гласова, када је на изборе кандидован Радојица Ратковац, Прњавочанин који је планирао инвестиције у Сребреници, и који је подијелио српско бирачко тијело.

Ћамил Дураковић, који је тада изабран за начелника, данас патетично указује да у Сребреници живи 6000 становника, а да се на бирачком списку налази 14.000 људи. И наравно, не види у томе проблем што је већина фиктивних гласача навучена са жељом да се у тој општини прегласају Срби који су већина. Небитно да ли су у питању изборни туристи који долазе у Сребреницу само на дан кад ваде личну карту и гласају, већ и фамозни гласови поштом, оних који у Сребреницу никада ни не долазе.

Из Дураковићевих ријечи видљиво је да му није споран резултат на бирачким мјестима у Сребреници, већ да једину наду полаже у то да се у бројање убаци још неколико стотина гласова поштом. Оправдање за изборни инжињеринг је сажима се у реченици: "Сребреница је за нас посебно мјесто".

С обзиром на то колико је свих ових година покрадено донација које су се слиле у ову општину, све због имиџа који је о овом мјесту створен у свијету, Сребреница и јесте више него посебно мјесто.Оставите одговор