Ф-БАЗА: Ниче клица базе над базама

Фронтал.РС покреће базу јавних органа; не било какву, него једину изворном документацијом потковану. Да ли ћете се дрзнути да се њоме ослобађате?

понедељак, фебруар 15, 2021 / 23:30

Пише: Стефан Мачкић

Народ не може да живи демократију без непосредног приступа изворној документацији о раду својих, јавних органа.

Аксиом је то из којег ниче Ф-БАЗА, колико знамо једина база јавних органа у Републици Српској која ће омогућити свима приступ изворној документацији наших јавних органа, о томе кога запошљавају и шта набављају, под којим условима и колико нас то кошта, те, уопште, шта раде и шта свиме тиме добијамо.

Основни подаци из изворне документације сажети су у прегледне табеле. Табеле се, дакако, могу претраживати и филтрирати по називу јавног органа, врсти (запослење, набавке, организација и разно) и понуђачима или радницима, а могуће је и укрштање више тих параметара. Поврх свега тога, оно по чему се Ф-БАЗА разликује од осталих, јесте могућност прегледа и преузимања сваког појединачног документа (нпр. уговора о раду, уговора о набавци са пратећим одлукама и записницима, итд.).

Свему што је објављено у Ф-БАЗИ, свако има право да приступи и непосредно код самих јавних органа, захваљујући Закону о слободи приступа информацијама. Међутим, због затворености наших органа, то је просјечном грађанину изузетно отежано. Бројне пресуде објављене у Ф-БАЗИ, а проистекле из судских спорова вођених да би се јавни органи приморали да објаве документацију, свједоче о мукотрпности и спорости ове работе, која би требало да буде сасвим рутинска ствар.

Управо због те мукотрпности и спорости у прибављању документације, Ф-БАЗА је још увијек у зачетку, те броји двадесет јавних органа (још више је у припреми), и то са документацијом претежно из 2018. и 2019. године. Наиме, не само да је потребно и по двије године да се јавни органи судским путем приморају да документе објаве, већ потом слиједи и захтјеван посао слагања и прегледања те документације, нпр. ради заштите личних података, што је обавезни ослонац на којем се јавни органи произвољно клацкају – између тврдокорног поштивања обавезе заштите личних података, као покрића за ускраћивање и информација од јавног значаја, па до потпуне небриге за заштиту тих података, као друге крајности. (Не помаже, нажалост, ни потпуно хаотична смјена креативних осека и плима којој је Фронтал.РС својевољно вишегодишња жртва.)

Иако може изгледати – кривицом свих тих худом судбом испреплетених чинилаца – помало оскудна, Фронтал.РС ће се трудити да се Ф-БАЗА редовно освјежава, проширивањем њеног досега и на друге јавне органе и обогаћивањем њеног садржаја новом и обимнијом документацијом. У томе ће нам, извјесно, бити потребна и помоћ наших читалаца.

Све то чинимо у нади, наивној колико и бескрајној, да ће Ф-БАЗА послужити својој замишљеној сврси: да омогући грађанима да – чешљајући сами изворну документацију и сирове податке, умјесто да упијају туђе виђење пробраних чињеница – сами и обликују информисано мишљење о раду јавних органа и оснажени чињеницама расправљају са другима о тим питањима од јавног значаја, те да на тај начин оплемењују наше јавно мњење и слободно, непосредно и неспутано надзиру и притишћу јавну власт. Што и јест бит демократије.

Све то, дакле, да бисмо демократију живјели, и отпухали у заборав, и Богу и народу додијалу, циљано јалову салонску борбу против поробљивача Републике Српске, домаћих и иних.

Да не дужимо више, кликом на слику испод, уроните у Ф-БАЗУ, и не либите се да кудите, хвалите, предлажете и тражите, на [email protected].

НАПОМЕНА: Као што је и наглашено у напоменама у самој бази, Ф-БАЗА тренутно не садржи све уговоре које је дати орган закључио, већ је у овој, почетној фази од јавних органа тражен само мањи број уговора различите врсте, као примјер, а не цјеловита слика њиховог рада.

База је, такође, тренутно непрегледна и практично неупотребљива на мобилним телефонима, тј. екранима знатно мањим од рачунарских. Али, народски речено, уложићемо напоре ради изналажења модалитета рјешавања ове евентуалне проблематике.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор