Градоначелник Мостара из ХДЗ, СДА издао неко из "грађан дивизије"

Кандидат ХДЗ Марио Кордић је нови градоначелник Мостара. Одлучено је то након гласања у трећем кругу избора у Градском вијећу.

понедељак, фебруар 15, 2021 / 20:41

Кордић је побиједио кандидата Коалиције за Мостар Златка Гузина освојивши 17 гласова. Гузин је освојио 16 гласова одборника у Градском вијећу. Два листића су била неважећа.

С обзиром да ни Гузин ни Кордић ни у трећем кругу гласања нису имали 24 гласа, односно двотрећинску већину, према тумачењу ОХР из 2009. године, за побједу је довољна проста већина.

Кордић је љекар, директор Дома здравља Мостар и посве ново лице у политици града на Неретви.

У избору за градоначелника града на Неретви било је осим Кордића и Гузина још двоје кандидата, Ирма Баралија и Арман Залихић, које су кандидовали Бх. блок и Прва мостарска партија, преноси Кликс.

Иако је гласање било тајно претпоставља се да су га подржали вијећници ХДЗ (13), ХРС (3) и Коалиције "Остајте овдје (1).

Вјерује се и да су Гузина подржали Коалиција за Мостар (СДА, СББ и ДФ) (119, СДП (4) и "Прва мостарска партија" (1), док су 2 вијећнице Наше странке (изабране на заједничкој листи са СДП) биле суздржане, како је јутрос и најављено из ове странке.

Вијећница Бошка Ћавар (Наша странка) у више наврата је изјавила да неће гласати ни за ХДЗ-овог, нити СДА-овог кандидата, те да је њезин избор Ирма Баралија – кандидаткиња Наше странке.

Кордићевим избором долази до смјене на мјесту предсједника Градског вијећа, па ће Ивана Зеленику (ХДЗ БиХ) који ће да би се испоштовао Статут одмах поднијети оставку, наслиједити нови предсједник (досадашњи потпредсједник) Салем Марић (СДА).

Кордић ће на функцији градоначелника наслиједити страначког колегу Бешлића, који је био први човјек Мостара од 2004. године.

Мостар није имао локалне изборе од 2008. до децембра прошле године.Оставите одговор