Изетбеговићев предмет значајан и за јавност и за Караџићеву одбрану

Након што су из Хага на наш захтјев одбили објављивање аката о покретању и обустављању истраге ратних злочина у предмету Алије Изетбеговића и оптужнице која је против њега припремљена; о тој одлуци се за Фронтал.СРБ очитовао и Питер Робинсон, бранилац Радована Караџића пред ММКС-ом.

уторак, 24 априла, 2018 / 14:25
Пише: Стефан Мачкић
"Било би у јавном интересу да се објаве материјали Тужилаштва који се тичу истраге против Алије Изетбеговића имајући у виду да је он преминуо, те да штета његовом угледу више не представља препреку”, изјавио је Питер Робинсон за Фронтал.РС, али је и додао да "Тужилаштво није правно обавезано да обзнани или открије резултате свога рада.”
Робинсон сматра да су списи Изетбеговићевог предмета значајни и за тврдњу његовог брањеника да су снајперску ватру и гранатирање Сарајева, за шта је Радован Караџић неправоснажно осуђен, спроводили Муслимани.
Истакао је и да је одбрана од Тужилаштва тражила све потенцијално ослобађајуће материјале из истраге против Изетбеговића те да су их ови увјеравали да су им доставили све релевантне чињенице. "Међутим,” напомиње Робинсон, "ми немамо право да добијемо нацрте оптужница или друге интерне резултате рада Тужилаштва.”
Упитан шта ће одбрана да предузме како би се јавности омогућио приступ информацијама из Изетбеговићевог предмета, Робинсон поручује да они могу једино да охрабрују Тужилаштво да буде транспарентније, те закључује да "не постоји правни основ да се прибави наредба којом би се наложило објављивање тих информација”.
Нејасна је, међутим, та тврдња да Тужилаштво не мора да објављује информације којима располаже, пошто их на то обавезују Правила приступа списима под контролом ММКС-а.
Управо смо се на тај акт и позвали када смо тражили да нам се доставе документи из Изетбеговићевог предмета. Тужилаштво је то одбило позвавши се на изузетке који се предвиђају Правилима, али је то учинило неосновано и без ваљаног образложења.


Оставите одговор