Игор Дамјановић: Ослободити здравство од доктора за пропалу берзу

На дан када су одложени локални избори у Тивту у самом граду није било заражених, а Црној Гори тек 30-ак регистрованих случајева инфекциje КОВИД-19, без иједног смртног случаја.

петак, 24 јула, 2020 / 14:02

Број заражених данас ће пребацити 2000, људи већ мјесец дана свакодневно умиру, а министар здравља Кенан Храповић наводи да се "одржавање избора не доводи у питање.

Да ли је Храповић компетентан да изнесе оваку оцјену?

Кенан Храповић није љекар, већ економиста, докторирао на тези "Утицај информационих технологија на развој берзе у Црној Гори". Берза у Црној Гори одавно не постоји.

Стога, ако не желимо да се то деси и са каквим, таквим здравственим системом и сприjeчимо катастрофу под хитно се морамо ослободити др Кенана Храповића, који нема ни стручности, ни морала да буде министар здравља, каже политички аналитичар из Црне Горе, Игор Дамјановић.

Пошто је Фронтал.РС демократско и плуралистичко гласило, а не шовинистичко-антисрпски памфлет финансиран од стране влада земаља непријатељских према српском народу, доносимо и верзију објективне стварности министра који затвара границе ка Српској и Србији у име епидемиолошких мјера, док већ из ЕУ (и Хрватска која не допушта улаз грађанима Црне Горе) се можете купати у сатрапији Дон Мила Ђуканезеа.

О томе како је сасвим противепидемиолошки исправно да се одрже избори, прије него што мала Црна Гора схвати колико је већ сад осиротила пропашћу туристичке сезоне из литијско-политичких разлога и страха од вјерског туризма из Српске и Србије, РТЦГ неће причати са Храповићем:

Вирус и даље нови, важан сваки туриста

Ситуација у Црној Гори, кад је у питању нови вирус корона, свакако је забрањивајућа, али не и драматична и алармантна, јер је здравствени систем спреман и за много горе сценарије, уколико до тога дође, рекао је министар здравља Кенан Храповић.

"Надамо се да до тога неће доћи, али спремни смо и на такве изазове", рекао је Храповић у Јутарњем програму Телевизије Црне Горе (ТВЦГ).

Влада Црне Горе и Министарство здравље, каже Храповић, креирали су стабилан здравствени систем који може да одговори великим изазовом, а један од њих је и борба против корона вируса.

Министар каже да здравствени систем стабилно и безбједно функционише, док грађани Црне Горе добијају стабилну и квалитетну здравствену заштиту у ванредној ситуацији каква је задесила нашу земљу.

Све мјере се, каже Храповић, доносе сходно информацијама и ситуацији на терену.

"Наш сценарио је да се боримо мјерама које дају резултате и које су показале резултате у цијелом свијету, то је дистанца, маска и лична и хигијена простора", рекао је Храповић.

Носећи маске, каже, чувамо друге од себе, а маске су подсјећа, обавезне и на отвореном и на затвореном простору.

"Била је прича да немамо довољно респиратора, имамо их довољно, набавили смо и на сву срећу не користимо их. Нама ни респиратори не могу помоћи, ни било које друге мјере ако не будемо самосвјесни и одговорни", појаснио је Храповић.

Казне за непоштовање мјера им, појашњавају, нијесу циљ, али се показало да тим мјерама могу санкционисати на прави начин: "И будите да ћемо тако наставити, ако се не буду поштовале мјере. Дајте да се вратимо оној личној одговорности коју смо имали у првој фази, да опет будемо сви као један".

Кад је ријеч о отварању граница, каже Храповић, циљ Црне Горе је да отвори своје границе, те да ту нема селекције.

"Нама је сваки туриста важан, без обзира да ли долази из прве сусједне земље или најудаљеније земље свијета, јер је туризам важна привредна грана. Учинићемо све у наредном периоду да створимо услове да се туризам отвори", рекао је Храповић.

Министар каже да сви у здравственом сектору дају максималан допринос у борби против вируса корона, што је за понос свих нас. Сиутација је у свим болницама, каже Храповић, слична.

"У беранској болници се данима лијечи више Ковид пацијената него у КЦЦГ. То је знак да су здравствене установе спремне да свака у својим сегментима пружи најбољу могућу заштиту", рекао је Храповић.

Сви здравствени капацитети су, наводи он, спремни да одговоре изазову.

"Мобилност здравственог система је посебно дошла до изражаја. Један дио здравствених радника иде на сјевер, тако показујемо да смо мобилни да помогнемо свакој здравственој институцији", истакао је Храповић.

Забрињава ипак лежернији однос млађе популације у Црној Гори, стога апелује на поштовање мјера како би се дао добар одговор на епидемију.