И Зелени против Инцкових наметнутих одлука у супстанцијалном саопштењу

Као партија која је донијела стратешке документе везано за живот и рад дејтонске Републике Српске за наредне деценије, сматрамо да се данас у Српској у многим стварима вуку исхитрени и погрешни потези, зато и разумијемо реакције опозиције везано за понуду о формирању тзв. концентрационе владе, односно, одбијање те иницијативе.

уторак, 3 августа, 2021 / 18:41

Наиме, дубоки су коријени проблема у дејтонској БиХ и дводеценијске кризе у Републици Српској, кризе која је само кулиминирала одлуком Инска, не може овај тежак  историјски моменат у коме се налазимо никако анулирати никаква концентрациона влада, напротив, вријеме је да се донесе обавезујући  стратешки документ о будућности Српске, па онда може и концентрациона, или већинска влада.

Стога као доказане патриоте и национално одговорна партија позивамо све парламентарне партије на уздржаност и поштовање одлука НСРС, све док се не договоримо око припреме и одржавања свесрспког Сабора Републике Српске ове јесени.

Зато кроз ово саопштење за јавност још једном позивамо АНУРС, СЕНАТ, Универзитете, Борачку организацију Српске, Дабробосанску Митрополију, владу, изабране представнике Републике Српске, те све српске парламентарне партије у НСРС да позитивно одговоре на наш службени допис од 27.07.2021.године, допис у коме смо поново покренули иницијативу о одржавању ПРВОГ СВЕСРПСКОГ САБОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ на јесен.

Сабор би по нашем приједлогу требали да припреме и организују представници оних којим је иницијатива и упућена, све како би се српска саборност доказала у пуном капацитету на Сабору кроз усвајање саборске Декларације СРПСКА ЗА 21 ВИЈЕК, односно, кроз усвајање документа припремљеног од највеће српске памети, документа који би требао дати стратешке правце живота и рада Републике Српске у наредним годинама и деценијама, све са јасним правилима понашања грађана, институција система и изабраних представника Републике Српске.

Овим саопштењем ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ као политичка организација која схвата историјски тренутак у коме живимо и амбијент у коме дјелује данас подијељена и увелико политички, економски, демографски и безбједносно угрожена Република Српска, стога још једном позивамо политичке лидере да прихвате ову спасоносну причу за Републику Српску, односно, да превазиђу личне и партијске интересе прихватањем ове иницијативе.

Такође позивамо ректоре Универзитета да упознају професоре са овом причом и као српска елита јавно потврде да прихватају одржавање Сабора, потврђујући и учешће у припреми саборске Декларације.

Позивамо посебно господина Савчића да више не политичи, него да овог пута са руководством борачке прихвати ову иницијативу, те да у име Борачке и свих бораца ВРС позове све политичке партије да искрено прихвате инцијативу о Сабору, све уз јасну поруку оним политичким партијама које то не прихвате, да им то борци Републике Српске неће и не смију опростити.

Позивамо посебно Митрополита Хризостома и владике да ову иницијативу подрже јавно, да позову као прави пастири своје српско стадо на слогу и саборност, све тиме доказујући да је српска Црква увијек уз свој народ, уз јасну поруку да је овај тежак историјски моменат права прилика да се усаборимо, да дамо праве одговоре бремену времена кроз заједнички договор и тиме трајно сачувамо своју отаџбину Републику Српску.

На крају, кроз ово саопштење желимо јавност да упознамо да наша обавеза везано за Сабор престаје са прихватањем иницијативе и формирањем тима за припрему и одржавање Сабора, тима попуњеног од стране појединаца из свих институција и политичких партија.

Ову иницијативу смо и покренули као коректна и конструктивна политичка организација, партија која не припада ни једном политичком блоку, стога наша иницијатива као неутралне и национално одговорне партије избија адуте било којој другој политичкој партији из Српске да одбије ову иницијативу, све уз образложење да иницијативу покрећу њихови политички противници.

Зато упозоравамо именоване институције и партије да нећемо заборавити њихово прихватање у организовању Сабора, исто као што се сигурно нећемо устручавати да српски народ упознамо са оним који би не дај Боже одбили ову спасоносну причу по Републику Српску.