Шаровић: Тешко нама са Шмитом, тешко и њему са нама – договорити се морамо без њега

Уколико Високи представник крене путем тражења компромиса, ја бих такву одлуку поздравио а ако рјешење буде тражио кроз нова наметања, то ће постати суноврат у коме ће сви бити на губитку – истакао је данас Мирко Шаровић, предсједник Српске демократске странке.

уторак, 3 августа, 2021 / 19:04

"Кристијану Шмит је Валентин Инцко оставио тешко наслеђе, доносећи одлуку које је подијелила политичку јавност али и цјелокуно друштво Босне и Херцеговине. Можда је то Инцко урадио и због своје личне биографије али овоме човјеку као и свима нама је оставио велики терет. Тешко ће му бити са нама а и нама  ће бити тешко са њим." – поручио је Шаровић.

Из првих обраћања Кристијана Шмита, каже предсједник СДС-а, јасно је да ће дијалог бити средство његовог наступа а управо су разговор и дијалог оно што и српски представници потенцирају као рјешење кризе.

"Нема напретка док се домаће власти не договоре о великим питањима. Нити један Високи представник не може доносити такве велике одлуке већ то морамо ми сами. Шмит као сјајан дипломата и као неко ко зна да није добио подршку Савјета безбједности за избор вјерујем да ће се одлучити за пут компромиса" – казао је Шаровић.

Шаровић је и лидерима партија из Републике Српске поручио да морамо да процесе водимо мудро и да превелико показивање мишића није пут ка рјешењу.

"Сматрам да ми као представници из Републике Српске треба да имамо иницијативе, водећи рачуна о нашим интересима, како пребродити ову кризу. Дијалог без побједника је једино рјешење ове кризе" – закључио је Шаровић.