19:08 Звучи мало шпијунско-суперхеројски: Босић против СНСД-овог тима за прљаве операције17:26 Важан јубилеј: Прије 60 година први човјек у свемиру је постао онај који је писао ћирилицом17:02 Деманти градоначелника Приједора: СДС је извукао моје ријечи из контекста, неће ме посвађати са борцима ВРС16:17 Песков: Кијев мора поштовати обавезе из споразума у Минску15:45 Златна грозница тресе Источну Европу15:37 Борба против пандемије створила четрдесет нових милијардера15:22 Акције Алибабе порасле шест одсто у Њујорку након казне у Кини15:15 Зора Видовић присутна на прозивци ММФ за југоисточну Европу15:07 Џафи честита почетак Рамазана, Фронтал се придружује - он муслиманима малим словом, ми и онима што се пишу великим15:01 Новаковић-Бурсаћ: Тужилаштво БиХ ради политички задатак: Формирају предмет због обиљежавања Дана руских добровољаца, а ни један за злочине муџахедина

Градоначелник Бијељине има слуха за српско писмо

Удружење за одбрану ћирилице "Добрица Ерић" из Београда упознало је данас градоначелника Бијељине Љубишу Петровића са досадашњим резултатима рада и активностима које доприносе афирмацији и јачању статуса ћирилице као матичног писма српског језика.

уторак, 9 фебруара, 2021 / 15:57

– Очување културног и националног идентитета треба да буде примарни задатак свакога од нас. Ћирилицом, као јединственим писмом, требало би да се поносимо на сваком кораку и у свакој прилици. Градска управа ће се потрудити да подржи чланове Удружења у њиховој борби да се ћирилица врати на достојно мјесто у јавном простору – нагласио је Петровић.

Члан управног одбора наведеног удружења Дејан Матић истакао је овом приликом да се институционалним путем треба утицати на што ширу употребу ћириличног писма.

– Мало људи је упознато са чињеницом да од 2008. године стандард ИСО 639/2 текст на ћириличном писму (ex scc) препознаје као српски језик, а текст на латиничном писму (ex scr) као хрватски. То се примјењује у цијелом свијету, што значи, и на популарним друштвеним мрежама – "Фејсбук", "Џи-мејл", "Твитер", "Инстаграм"… Осим тога, потрудили смо се да укажемо градоначелнику и на важност употребе ћирилице у локалним управама, али и у јавном простору – додао је Матић.

Министарство спољних послова Србије подржало је на конкурсу Удружење за одбрану ћирилице "Добрица Ерић" да ради на успостављању сарадње са сродним организацијама у Републици Српској – у Бијељини, Братунцу и Источном Сарајеву.

Удружење носи назив по истакнутом пјеснику и писцу Добрици Ерићу, који је до краја живота био предсједник ове организације.Оставите одговор