Голићка и Ћосић о утопљавању Дејтонке и проглашењу парка природе Требевић

Mинистар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић са сарадницима, разговарала је данас, 05.05.2021. године у свом кабинету, са градоначелником Источног Сарајева Љубишом Ћосиће. На састанку је измеђуосталог разговарано о пројекту "Енергетска ефикасност" који Министарство реализује на подручју цијеле Републике Српске и могућностима за проглашење "Парк природе Требевић".

среда, 5 маја, 2021 / 12:09

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић захвалио се на досадашњој подршци Министарства кроз пројекат "Енергетска ефикасност" имајући у виду да је кроз пројекат већ обновљена зграда ЈУ СШ "28. јун" за шта је издвојено 382 хиљаде марака и да су при крају радови на објекту Дома здравља у Палама, који би на крају требало да износе око 640 хиљада марака. На састанку је још разговарано и оно енергетској обнови зграде Дејтона у Источном Сарајеву у којој се налазе бројне институције (полиција, медија центар, бројна удружења итд.)

"Имајући у виду да се ради о згради која је давно изграђена и која би кроз пројкета "Енергетска ефикасност" додатно уљепшала град Источно Сарајево а при томе је и сједиште бројним институцијама и удружењима која су од огромног значаја за наш град, од великог намј је значаја да наиђемо на подршку у реализацији тог пројекта", истакао је градоначелник Ћосић.

Министар Сребренка Голић напоменула је да је град Источно Сарајево увјек имао подршку институција Републике Српске и да ће тако бити и у будуће.

"Потребно је у наредном периоду урадити енергетски преглед објекта и тачно утврдити који су све недостатци истог и шта би све требало урадити како би се побољшао и изглед и радни амбијент. Тек након извршеног енергетског прегледа знаћемо тачно колико би средстава требало да се издвоји за енергетско утопљавање зграде Дејтон у Источном Сарајеву", рекла је министар Голић.

Када је ријеч о проглашењу "Парк природе Требевић" министар Голић је истакла да је прво потребно извршити увид у просторно-планску документацију, утврдити да ли је предметна локација дефинисана истом. Након тога у сарадњи са Републичким заводом за заштиту културно-историског и природног насљеђа обићи терен и утврдити специфичност поменуте локације, након чега се може размишљати о могућностима за проглашење "Парк природе Требевић".