Зелени Српске питају какви се преговори планирају са Ефбихом?

Као национално одговорна партија, ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ морају бити и јесу добро упућени у политичке односе и процесе у Републици Српској, односе и процесе унутар дејтонске БиХ, односе и процесе који се воде у регији, као и односе и процесе који се воде од стране ЕУ, САД и Русије, све везано за стање у дејтонској БиХ.

среда, 5 маја, 2021 / 12:06

Свједоци смо ових дана више јавних позива опозицији на некакве заједничке разговоре са Федерацијом, позиви стижу од стране српског члана предсједништва и предсједника СНСД Милорада Додика.

Пошто смо увијек конкретни, морамо овај позив да окарактеришемо као дневну политику и популизам, наиме, никаквих озбиљних преговора са Федерацијом нема и неће их сигурно бити све до после избора 2022 године.

Све што се тренутно дешава јесу покушаји хрватаских лобиста и хрватске политике да измјенама изборног закона стекну услове да Хрвати у Федерацији бирају свог легитимног представника у предсједништву БиХ.

Као партија која поштује вољу конститутивних-државотворних народа у дејтонској БиХ то подржавамо, али као људи који прате политичке процесе, морамо јавно да кажемо како до тог хрватско-бошњачког договора у Федерацији неће доћи, што ће свакако проузроковати ВЕТО на остале измјене изборног Закона, измјене које су неопходне за провођење контроле изборног процеса и измјене које се односе на власништво партија над мандатима у парламентима, све да би се избјегла данашња трагикомична политичка ситуација, ситуација у којој корумпирани политички прелетачи дерогирају стварну вољу бирача и до апсурда доводе цијели изборни систем.

Што се тиче овог неуспјелог позива Додика на договоре са опозицијом везано за некакве преговоре са Федерацијом, морамо да подсјетимо лидера СНСД да су ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ августа 2019. године покренули ИНИЦИЈАТИВУ за сазивање Првог свесрпског Сабора, да смо ту ИНИЦИЈАТИВУ обновили у јануару 2021.године, да смо јавним саопштењима и службеним дописом о томе упознали све институције, све српске парламентарне партије, Сенат, Анурс, Борачку организацију и Дабробосанску Митрополију.

Морамо подсјетити господина Додика да смо кроз иницијативу предложили да сви именовани као суорганизатори Сабора дају представника у тим за припрему саборске декларације "СРПСКА ЗА 21 ВИЈЕК", да смо то тада урадили свјесни бремена времена у коме живимо, односно, због великог незадовољства и неслоге у народу, да смо то покренули због моралне и економске кризе, због галопирајућег пражњења територије и одласка младих и младих брачних парова, због геостратешких промјена, због притисака од стране вишедеценијских непријатеља Републике Српске и њихових ментора, због српске медијске дефанзиве и сатанизације српског народа, односно, неспремности да на те све изазове стратешки одговоре институције система и два завађена политичка блока у Републици Српској.

Зато данас као доказано национално одговорна партија поново позивамо српског члана предсједништва и предсједника СНСД Милорада Додика да прихвати патриотску иницијативу ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ, да као лидер позиције утиче на своје партнере да ту иницијативу прихвате, све како би заједно са партијама опозиције и осталим именованим одржали ПРВИ СВЕСРПСКИ САБОР РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ на јесен ове године.

Да на том Сабору донесемо Декларацију која ће бити прави одговор бремену времена, односно, гдје ће сва српска памет кроз Декларацију дати основне смјернице живота и рада српског народа и свих грађана Републике Српске за наредне године и деценије, те одредити кординате дјеловања институција Републике Српске, као и изабраних представника за све нивое одлучивања.

Прихватање ове иницијативе би по ЗЕЛЕНИМ СРПСКЕ показао одговорну државну-државничку политику, како господина Додика као лидера позиције, тако и свих лидера опозиције.

Што се тиче осталих институција које би дале представнике у тим за припрему Сабора(Сенат, Анурс, Универзитети, Борачка организација и Црква), то је практично завршена ствар. Сви они су већ сагласни са овом иницијативом и очекују национално одговорно дјјеловање свих политичких партија, све како би на вријеме српски народ имао документ који је претеча успоставе неуништивог правног, политичког, безбједносног, привредног и образовног система Републике Српске, као и био основа будућих разговора-преговора о односима у дејтонској БиХ, или основа изнуђеног рјешавања статуса Републике Српске, све кроз легитимно изражавање воље државотворног српског народа.