Нема ту ништа сензационално: Ловци из Змијања љути на возача који је јурио медвједа колима

Представници Ловачког удружења "Змијање" из Бањалуке осудили су поступак возача, који је возилом у бањалучком насељу Карановац тјерао преплашеног медвједа коловозом у пуној брзини и под дугим свјетлима и све то снимао.

среда, 5 маја, 2021 / 12:22

У објави на "Фејсбук" страници "Змијања" се наводи да је овај снимак прво објављен на инстаграм профилу "Црна хроника БиХ", након чега га је неколико медија преузело и објавило на својим порталима као сензационалну вијест.

"Насеље Карановац се налази на подручју које је аутохтоно станиште медвједа. Потпуно је уобичајено кретање медвједа током ноћи на овом ширем простору, када често и прелази саобраћајницу. Због тога је на овој дионици пута постављен и саобраћајни знак дивљач на путу", објавили су из Ловачког удружења "Змијање" Бањалука.

Из Удружења су навели и да је возач, вјероватно несмотрено, јурио несрећну животињу до изнемоглости, те да није био свјестан посљедица коју је могао изазвати у случају наиласка другог возила из супротног смијера или насртаја уплашене и дезорјенитасне животиње на човјека који се види на снимку.

Срећом, кажу у "Змијању", овај догађај прошао је без посљедица.

"Апелујемо на возаче да обрате пажњу на саобраћајне знакове на путу, те да у сличним случајевима заставе возило и сачекају да се дивљач мирно удаљи", наводи се на Фејсбук страници "Змијања".

Снимак медвједа који трчи испред аутомобила у насељу Карановац изазвао је велику пажњу бањалучке јавности, а медвјед је недавно примијећен и у близини Старчевице.

Ловци су и тада бањалучким медијима изјавили да је шире подручје тог насеља и Понира аутохтоно станиште медвједа, те посавјетовали људима да се, у случају сусрета са медвједом у природи, мирно удаље у супротном правцу и нипошто не прилазе мечићима ако их сретну одвојене од мајке.