Голдштајн критикује Колиндине новоусташке ставове

Хрватски историчар Иво Голдштајн сматра да је усташизација "симптом културне регресије друштва", а теорије по којима злочина у Јасеновцу није ни било до 1945. године назива "катастрофалним и бљутавим лажима".

понедељак, 30 априла, 2018 / 22:53

Критикујући ставове хрватског предсједника Колинде Грабар Китаровић о Јасеновцу, Голдштајн наглашава да је овај концентрациони логор постао симбол усташког злочина, али и да је, осим њега, било још готово тридесет оваквих стратишта.

Уз Јасеновац, масовни злочини почињени су у Раковом Потоку, Дотршчини у Загребу, Јадовном, Метајни, Сланој на Пагу…

Голдштајн сматра да релативизација тих злочина непогрешиво говори о културној регресији, за коју прије пет година, када је Хрватска улазила у ЕУ, није ни помишљао да би могла бити могућа.

"Данас видим да су све кочнице отпуштене и да нас ревизионизам, са свим пропратним посљедицама, несмислено удара по глави", истиче Голдшајн, а преноси "Спутњик".

Бојкот државне комеморације у Јасеновцу Голдштајн види као посљедње средство српске и јеврејске заједнице да упозоре Владу Хрватске на њен неприхватљив однос према усташтву.

"Влада је почела да финансира два ревизионистичка друштва која јавно пропагирају тврдње да Јасеновца до 1945. готово да није било или да су у њему страдали само политички противници режима, а да је прави логор настао након 1945. године", напомиње Голдштајн.

Он упозорава да званичници Владе Хрватске, која даје новац за такве теорије, долазе на комеморацију у Јесеновац да изразе емпатију према жртвама и њиховој родбини.

"То сматрам неискреним. Није то више питање политике, него, ако хоћете, и основне пристојности", каже овај хрватски историчар.